SOTA SOSPITA

Johnson & Johnson deixarà de vendre pólvores de talc als EUA

L'empresa s'enfronta a milers de demandes per suposats vincles del producte amb el càncer

La companyia manté que és segur i continuarà venent-lo a la resta del món

unknown-30

unknown-30

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Johnson & Johnson va anunciar el dimarts que deixarà de vendre els seus productes de pólvores de talc als Estats Units i el Canadà, tot i que permetrà que s’esgotin les existències ja en botigues i continuarà oferint el talc a la resta del món.

L’empresa assegura que es tracta d’una «decisió comercial» que s’emmarca en una reorganització planejada pel coronavirus, diu que està motivada únicament per la caiguda de la demanda en aquests dos països i defensa la seguretat dels seus productes però als EUA s’enfronta a més de 19.000 denúncies als tribunals. Aquestes demandes es basen en els suposats vincles de les pólvores de talc amb càncers, especialment d’ovaris, i en acusacions que la companyia va ocultar els riscos vinculats al potencial presència d’asbestos  als productes.

Ombres d’ocultació

Entre els qui han celebrat com una victòria la decisió hi ha el congressista d’Illinois Raja Krishnamoorthi, que presideix un subcomitè centrat en proteccions al consumidor que va investigar durant 14 mesos la companyia. Aquesta investigació, va assegurar el polític en un comunicat, «va revelar que Johnson & Johnson va saber durant dècades que el seu producte conté asbestos i l’empresa va lluitar per continuar fent servir un mètode de proves que mai permetria que fos detectat».

Aquesta suposada presència d’asbestos, un carcinogen que pot contaminar el talc durant la seva extracció i que es va vincular al càncer d’ovaris per primera vegada el 1958, s’havia convertit en el nucli central de les demandes contra Johnson & Johnson en els últims anys, en les quals l’empresa ha patit algunas sonades derrotes però també algunes victòries, incloent-hi l’anul·lació de veredictes i multes en contra seu en els processos d’apel·lació. Però documentació presentada en els judicis va revelar que la companyia feia almenys cinc dècades que estava preocupada per la potencial presència del carcinogen en el talc i va motivar investigacions com la del Congrés, així com del Departament de Justícia, la Comissió Nacional del mercat de Valors i autoritats en els estats de Mississipí i Nou Mèxic.

L’octubre passat la companyia va retirar 33.000 pots de talc infantil del mercat després que l’agència del medicament dels EUA (FDA per les seves sigles en anglès) detectés asbestos en un d’aquests pots comprat a internet. L’empresa després va dir que nombroses proves realitzades pels seus experts no havien trobat asbestos.

Notícies relacionades

Johnson & Johnson no reconeix problemes amb el producte i en el comunicat d’anunci de la seva decisió va assegurar que «manté la confiança incondicional en la seguretat de la pólvora de talc per a nens». La companyia a més promet «continuar defensant vigorosament en els tribunals el producte i la seva seguretat» i l’empresa «davant de les acusacions infundades».

Presència en cosmètics

El pas donat ara per Johnson & Johnson ha animat grups que combaten contra l’ús del talc en altres productes cosmètics, que vinculen altres càncers com el mesotelioma, que també els retirin del mercat. La FDA va emetre diverses alertes sobre això l’any passat, incloent-ne una per presència en una ombra d’ulls que es ven en una cadena enfocada a adolescents

Temes:

Càncer Empreses