PUBLICADES AL BOE

Les novetats de la desescalada que seran actives des d'aquest dilluns

L'illa de Formentera (Balears) i les de La Graciosa, El Hierro i La Gomera (Canàries) entren en fase 2 demà

L'ordre incorpora noves condicions de flexibilització per a Barcelona, Madrid i àmplies zones urbanes de Castella i Lleó, que seguiran, en fase 0

zentauroepp53380633 grafcan5221  la laguna  tenerife   11 05 2020   un camarero 200517151141

zentauroepp53380633 grafcan5221 la laguna tenerife 11 05 2020 un camarero 200517151141 / Cristobal Garcia

7
Es llegeix en minuts
EFE

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte una ordre del Ministeri de Sanitat que fixa les condicions d’aplicació de la fase 2 de la desescalada que estaran actives a partir d’aquest dilluns a l’illa de Formentera (Balears) i les de La Graciosa, El Hierro i La Gomera (Canàries).

L’ordre incorpora a més noves condicions de flexibilització de les mesures restrictives de l’estat d’alarma a les zones que romandran la setmana que ve en la fase 0 –la Comunitat de Madrid, Barcelona i àmplies zones urbanes de Castella i Lleó–, i també en les de fase 1 –14 comunitats que suposen la resta del territori–.

Aquestes són les novetats en cada una de les fases:

FASE 2

FASE 2LLIBERTAT DE MOVIMENTS I CONTACTE SOCIAL. En l’àmbit social, l’ordre flexibilitza les mesures que afecten la circulació, assistència a vetlles, enterraments i llocs de culte, i es permetrà la celebració de casaments per a un nombre limitat d’assistents.

Es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència en grups de màxim 15 persones, entre les quals no es comptabilitzen les persones amb qui es conviu, mantenint la distància social.

Permet a la comunitats autònomes autoritzar les visites d’un familiar a vivendes tutelades i a centres residencials de persones amb discapacitat sempre que no tinguin casos de Covid-19 confirmats o hi hagi residents en quarantena. Hauran de concertar cita prèvia i hi podrà acudir un màxim d’una persona per resident.

Es flexibilitzen mesures que afecten la circulació, assistència a vetlles –màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 en espais tancats–, enterraments i llocs de culte –50% de l’aforament–, i es permet la celebració de casaments per a un límit de 100 assistents a l’aire lliure i la meitat en llocs tancats.

- OCUPACIÓ I CONCENTRACIÓ DE PERSONES. L’ordre continua recomanant el teletreball i incorpora mesures que busquen garantir la protecció dels treballadors, així com per evitar la concentració de persones en determinats moments al nou escenari proporcionat per aquesta fase 2.

COMERÇ. Respecte a comerç minorista i de prestació de serveis, es podrà procedir a la reobertura al públic de centres i parcs comercials amb independència de la seva superfície útil d’exposició i venda.

L’aforament total del comerç minorista serà del 40% i hauran de garantir un horari d’atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

Els centres comercials tindran aforament total del 30% –dins de cada local dels centres comercials és del 40%– i no es permet l’ús de zones recreatives o àrees de descans comunes.

L’ordre amplia el nombre de parades que poden operar en mercats a l’aire lliure a un terç dels habituals o autoritzats, i limita l’afluència de clients per assegurar el manteniment de la distància social de dos metres.

HOTELS I ALLOTJAMENTS TURÍSTICS. Es podrà procedir a la reobertura al públic de les zones comunes d’hotels i allotjaments turístics, la d’establiments destinats a actes i espectacles culturals, però sempre amb el límit d’un terç de l’aforament i sota mesures de seguretat.

Cada establiment haurà de determinar els aforaments dels diferents espais comuns, així com els llocs en els quals es podran realitzar esdeveniments i les condicions més segures.

Les activitats d’animació o classes grupals s’hauran de dissenyar i planificar amb un aforament màxim de 20 persones.

HOSTALERIA. Poden reobrir al públic per consumir dins del local els establiments d’hostaleria i restauració, tret de discoteques i bars de lleure nocturn, amb un límit d’aforament del 40%.

El consum dins del local únicament es podrà realitzar assegut a taula, o agrupacions de taula, i preferentment mitjançant reserva prèvia. En cap cas s’admetrà l’autoservei a la barra per part del client.

Les condicions de les terrasses continuen sent les mateixes que les fixades en l’ordre del 9 de maig.

CULTURA. Els cines, teatres, auditoris i espais similars poden reprendre la seva activitat amb butaques preassignades i un límit d’un terç de l’aforament i un màxim de 50 persones.

Es recomana la venda ‘online’ d’entrades, i es permet la prestació de serveis complementaris, com botiga, cafeteria o similars.

En el cas d’activitats a l’aire lliure, el públic haurà d’estar assegut, guardant la distància necessària i no es podrà superar un terç de l’aforament original ni reunir més de 400 persones.

L’ordre exposa a més les condicions de sales d’exposicions, centres d’exhibició, monuments i altres equipaments culturals. L’aforament és un terç de l’autoritzat en condicions normals i han d’establir condicions per evitar aglomeracions.

L’ordre incorpora mesures específiques per als treballs associats al muntatge i desmuntatge d’exposicions temporals.

Les biblioteques podran acollir activitats de consulta en sala sempre que no se superi un terç de l’aforament autoritzat.

ESPORT. Es permet practicar esport a qualsevol hora a les persones de fins a 70 anys, excepte en els trams horaris determinats per als passejos de persones grans (de 10 a 12 hores i entre les 19 i les 20 hores), que les comunitats poden avançar o retardar dues hores.

Es disposen els criteris i condicions per a l’entrenament en lligues no professionals i per a la represa de les lligues professionals i la reobertura de les instal·lacions esportives cobertes i de les piscines per a ús esportiu, per torns horaris i amb cita prèvia.

S’amplien a 20 persones els grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura, a més de permetre’s la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències sense que se superi la xifra de cinquanta assistents.

L’ordre decideix que serà el Consell Superior d’Esports qui decidirà el nombre de persones que podran accedir als estadis i pavellons on la competició professional tingui lloc «perquè siguin necessàries perquè es desenvolupin adequadament».

PISCINES RECREATIVES I PLATGES. S’estableixen, així mateix, les condicions per a l’obertura al públic de les piscines recreatives, que tindran un aforament màxim del 30% de capacitat de la instal·lació i cita prèvia.

També les del trànsit i permanència a les platges, on es permeten activitats esportives, professionals o d’esbarjo sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, amb una distància mínima de dos metres entre els participants.

CONGRESSOS. Es permet la realització de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències en pavellons de congressos, sales conferències, sales multiusos i altres establiments i instal·lacions similars. El límit és de 50 assistents i s’insta a promoure la participació no presencial.

- Investigació. L’ordre estableix les condicions i l’aforament màxim per a la tornada a l’activitat de les residències de personal investigador, científic i tècnic.


FASE 1

FASE 1- L’ordre suavitza a més mesures de restricció de les zones de la fase 1 (Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot el territori menys la Comunitat de Madrid, part de Castella i Lleó i les quatre illes en fase 2).

COMERÇ. Es permet l’obertura de locals comercials i de prestació de serveis assimilats amb una superfície útil d’exposició i venda inferior o igual a 400 metres quadrats.

En establiments amb una superfície útil superior, s’estableix que es pugui delimitar l’espai que es reobri al públic ajustant-se a aquest llindar.

L’ordre introdueix també una disposició addicional tercera sobre accions comercials o de promoció que autoritza a efectuar rebaixes als establiments comercials «acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament, o que comprometin la resta de mesures establertes» en l’ordre.

Si s’incompleixen aquestes regles, agrega aquesta disposició, els comerços hauran d’efectuar el «cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si resultés necessari».

CAÇA I PESCA ESPORTIVA. Es permet la caça i la pesca esportiva i recreativa.


FASE 0

FASE 0- Per flexibilitzar les mesures de restricció de les zones de la fase 0 –Barcelona i àrea metropolitana, Comunitat de Madrid, i part del territori de Castella i Lleó–, l’ordre en modifica altres de publicades anteriorment.

D’aquesta manera, s’estableixen noves condicions en l’obertura al públic de comerços i serveis, així com d’arxius, i sobre la pràctica de l’esport professional i federat.

S’estableixen condicions iguals a les de la fase 1 a diversos sectors.

COMERÇ. Es permet l’obertura de locals comercials i de prestació de serveis en les condicions de la fase 1.

CULTURA. Es permet l’obertura d’arxius en les condicions de la fase 1.

Notícies relacionades

ESPORT. Es permet la pràctica de l’esport professional i federat en les condicions de la fase 1.


CONTROL I SANCIONS

CONTROL I SANCIONS- L’ordre dicta que els serveis d’inspecció municipals, autonòmics o de policia especial, cada un en l’àmbit de les seves competències, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures i instruir els procediments sancionadors. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions