denúncia del 2010

L'Audiència de Tarragona absol quatre mossos acusats de tortures

No hi va haver prova de càrrec, ja que el denunciant no els va identificar en roda de reconeixement ni va aportar un presumpte testimoni

mossos

mossos / NÚRIA TORRES

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Audiència de Tarragona ha absolt quatre mossos acusats de tortures per falta de prova de càrrec, ja que el denunciant no els va identificar en roda de reconeixement ni va aportar un presumpte testimoni, segons la sentència a la qual ha tingut accés Efe.

Els fets jutjats es remunten al 21 de juliol del 2010, després d’un robatori comès a finals de juny al domicili d’una parella d’agents de la policia autonòmica a Torredembarra (Tarragona), d’on es van emportar una placa policial i la clau d’un armer.

En un descampat

El denunciant va relatar que dos dels agents el van citar amb un pretext i, una vegada al cotxe d’ells, el van portar a un descampat on, al cap de poc, va arribar un altre cotxe amb dos agents més. Tres, segons la seva versió, el van assetjar, el van colpejar, el van encanonar i el van amenaçar d’arruïnar-li la vida. Unes hores després, se’n van anar i ell, plorós i espantat, es va trobar amb un amic anomenat Mohamed, a qui va explicar el succeït i que el va portar a casa.

A finals del 2015, el jutge va tancar la instrucció i va imputar un agent identificat per la víctima en una roda de reconeixement un delicte de tortures i un altre contra la integritat moral.

Sentència ferma

La sentència, ja ferma, absol els quatre acusats perquè el denunciant va errar repetidament a les rodes de reconeixement, no presentava lesions físiques ni seqüeles psicològiques i tampoc es va aportar el testimoni de Mohamed.

A més, retreu a l’advocada de la Generalitat la seva «doble condició» com a lletrada de l’administració i dels acusats i que proporcionés, a l’esquena dels seus clients, informació a la Divisió d’Assumptes Interns (DIA) dels Mossos d’Esquadra.

«Conculcació del secret»

Notícies relacionades

Malgrat aquesta «conculcació del secret, la confiança i la confidencialitat», de «faltar al seu deure d’independència processal» i d’haver «lesionat un dret fonamental», la sala no anul·la el judici com havia demanat la defensa. La sala considera que la DIA, com a policia judicial, podia haver accedit igualment a la informació que li havia proporcionat l’advocada de la Generalitat.

La sentència assenyala que «el dret a la defensa va quedar lesionat fins al punt que reclama la deducció de testimonis de particulars» davant l’advocada de la Generalitat.