ARRENCA LA FASE 1 DE LA DESESCALADA

Mig Espanya comença una cursa de fons plena de trampes

La detecció immediata dels contagiats i el rastreig dels seus contactes és el principal repte dels territoris que avancen

La nova etapa s'inicia després de comprovar que el desconfinament parcial dels nens no ha causat rebrots

fase-1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Mig Espanya inicia aquest dilluns el camí que ha de portar a la nova normalitat, aplanat per gairebé les millors xifres de contagis i morts des que va esclatar la pandèmia amb tota la seva virulència. Les morts diàries van caure diumenge a 143, la dada més baixa des del 18 de març i els casos, 621, van estar una vegada més per sota dels mil, com ha passat pràcticament durant tota la setmana. No és aventurat afirmar que el desconfinament parcial dels nens iniciat fa 15 dies no ha causat cap brot. 

Si la suma es porta a terme només a les comunitats amb un territori que passa íntegrament o majoritàriament a la fase 1 (inclou Andalusia i no València), els registres són encara molt millors: només 155 contagis confirmats per prova PCR i 57 morts. 

El punt de partida és bo, però el camí està ple d’obstacles. Arribar a la nova normalitat s’assembla més a una gran ronda per etapes plena de pujades i revolts traïdors que a una clàssica per als velocistes. Els experts miren aquests dies amb perplexitat l’afany d’algunes comunitats per sortir abans, quan en realitat els primers són els que més riscos correran, a l’endinsar-se en un territori inexplorat. 

El fals dilema

 «Cada setmana que passa tanquen nous negocis», insistia ahir una vegada més la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, anteposant l’economia a la salut. El seu argument implica desconèixer que la catàstrofe econòmica serà molt més gran encara si un gran rebrot obliga a tornar a la casella de sortida.

Rebrot. Aquesta serà la paraula tabú a partir d’ara. ¿Com es pot evitar? Una de la claus és el requisit més exigent establert pel Ministeri de Sanitat. Les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19 han de ser sotmeses a proves PCR i tenir els resultats en un termini òptim de 24 hores i màxim de 48 des que van aparèixer els primers indicis.

Si el resultat és positiu, han de ser aïllats, i els seus contactes més estrets rastrejats i també aïllats. La tasca recau sobretot en els centres de salut.

La prova del cotó fluix

És la principal mesura perquè els contagis no es tornin a disparar. I és alhora una prova del cotó fluix per als serveis sanitaris en vista de tots. Si, per posar un exemple, a Tarragona diverses persones amb símptomes no aconsegueixen ser diagnosticades per PCR abans de 48 hores i no són aïllades, elles i els seus contactes, és que aquesta regió sanitària no estava prou preparada per passar a la fase 1.

Els ciutadans poden fer molt. Davant l’aparició de qualsevol símptoma la primera mesura és aïllar-se a casa, prendre precaucions amb la família i trucar al metge. 

La trampa dels asimptomàtics

La pitjor trampa de la nova etapa són els temuts ‘asimptomàtics’, persones contagiades però sense símptomes o amb alguns de similars als d’un petit refredat. No hi ha manera de rastrejar-los. D’aquí la importància de mantenir la distància mínima de dos metres amb qualsevol persona amb qui no es convisqui i quan no sigui possible, com en el transport públic, portar mascareta.  Per això les autoritats gairebé només poden apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans.

Notícies relacionades

I desconfinar molt a poc a poc, com en els territoris que passen a la fase 1, on només es permetrà obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats al 30% de la seva capacitat, les terrasses dels bars al 50% i reunions d’un màxim de 10 persones.

Les tres divises 

«Prudencia, prudència i prudència» són les tres divises que han de guiar la nova etapa, com advertia dissabte passat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.