On Catalunya

A CADIS

Polèmica a Zahara de los Atunes després de fumigar una platja amb lleixiu

zahara / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

«És una cacicada, sembla mentida que encara passin aquestes coses, una bogeria contra la mateixa platja». María Dolores Iglesias, presidenta de l’associació de voluntaris ambientals Trafalgar, es referia així a la decisió conjunta dels comerciants i la Junta Veïnal de Zahara de los Atunes (Cadis) de fumigar la platja amb lleixiu diumenge passat per, suposadament, fer més segura la primera sortida dels nens després de setmanes de confinament.

L’associació ecologista ja ha denunciat els fets davant de la Junta d’Andalusia per un delicte mediambiental, ja que no comptaven amb l’autorització pertinent, i es plantegen acudir també als tribunals perquè que entre les empremtes dels tractors han localitzat almenys un niu amb ous de corriol camanegre, que està en plena època de cria.

La voluntària explica que es van assabentar de l’«atemptat ecològic» per l’avís de les famílies que participen en els programes de cura d’espècies i platges. «Una nena de nou anys ens va dir que els corriols camanegres que ells estaven cuidant els estaven matant els homes amb els tractors, que s’havien ficat a l’espai de cria».

La notícia es va difondre ràpidament per les xarxes socials, i després de l’enrenou creat i les crítiques de bona part dels veïns, el president de la Junta Veïnal, Agustín Conejo, del partit independent Gent de Zahara, va haver de sortir a reconèixer que va ser una «actuació equivocada» i que va sorgir amb la millor intenció de protegir els menors que poguessin passejar al costat del mar.

Aquest argument, no obstant, no acaba de convèncer els ecologistes, que expliquen que la zona fumigada no és la platja urbana del poble, sinó que és a dos quilòmetres del punt per on podrien haver passat els menors. Així, apunten a un suposat interès econòmic d’un hoteler de la zona, president de l’associació de comerciants i impulsor de la iniciativa, per «intentar garantir que la zona és lliure de Covid-19 de cara a l’estiu», ja que presumeix d’algunes de les millors platges salvatges de Cadis, que atreuen cada estiu centenars de turistes.

Tractors a les dunes

Malgrat estar prohibida l’entrada de vehicles de motor a la zona de sorra, l’acció de neteja es va dur a terme amb tres tractors, dotats d’ampliacions per fumigar en franges de gairebé vuit metres d’amplada amb una solució de dos litres de lleixiu per cada 100 d’aigua. Són els mateixos vehicles pesants que dies enrere es van utilitzar per desinfectar les calçades i voreres de la localitat i que, a l’accedir a la vora del mar, van arrasar de passada la zona dunar. «El lleixiu és un netejador potentíssim, i és normal que s’utilitzi per netejar la zona d’asfalt», replica Iglesias, «però la platja es regenera i neteja per si sola, no feia falta».

Notícies relacionades

Alguns dels voluntaris, després d’aconseguir un permís de la Guàrdia Civil per trencar momentàniament el confinament, van poder recórrer aquest dimarts la zona. Expliquen que «al perímetre fumigat no s’hi veu res, ni tan sols algun insecte, ho han matat tot a terra», lamenta Iglesias, i «no pensen que això és un ecosistema viu, sinó simplement terra». La portaveu ecologista estima que a l’espai fumigat hi podia haver en aquests moments una vintena de nius de corriol camanegre, que ponen els ous a la sorra. Des de l’associació posen, així mateix, l’accent en la intensa vida animal que registrava la zona després de 40 dies sense éssers humans a la platja, en els quals, a més, hi ha hagut fortes pluges i vents de ponent i llevant, que han regenerat la zona de forma natural.

Les crítiques han plogut també des de la Junta d’Andalusia, des de la qual el delegat territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible, Daniel Sánchez, reclamava «una mica de sensatesa». «¿Com es pot fumigar una platja? ¿Estan pensant en el que estan fent? De vegades és difícil entendre algunes conductes avalades per responsables polítics», va lamentar. Va reconèixer, a més, que la iniciativa no comptava amb autorització ambiental o sanitària de l’Administració regional, que va enviar fins al lloc un agent de Medi Ambient per valorar el que havia passat. En la mateixa línia es van pronunciar des de Greenpeace, que comparaven els fets amb la invectiva del president nord-americà, Donald Trump, d’utilitzar injeccions de lleixiu per aturar el coronavirus en els humans. «Fumigar amb lleixiu platges en plena època de cria d’aus o de desenvolupament de la xarxa d’invertebrats que sustentaran la pesca costanera i destrossar el valor turístic del litoral no és una de les idees de Trump. Està passant a Zahara de los Atunes», van retreure a les seves xarxes.