demanen «empatia» a les administracions

Els millors xefs reclamen una «obertura ordenada» dels restaurants

L'associació Euro-Toques difon un comunicat i un vídeo amb els missatges de cuiners com Roca, Adrià, Arzak, Aduriz i Subijana

chefs

chefs

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’associació Euro-Toques España, que integra gairebé mil cuiners professionals, ha demanat aquest dissabte a Govern i institucions la mateixa «empatia» que ells demostren durant la pandèmia, a les mesures restrictives de la qual es van anticipar tancant restaurants, conscients que poden ser «els últims» a obrir.

Part d’una comunitat internacional de 3.500 cuiners de 18 països, la junta directiva d’Euro-Toques España, que presideix Andoni Luis Aduriz –amb dues estrelles Michelin a Mugaritz (Guipúzcoa)– ha llançat un comunicat en el qual reclama la seva incorporació a l’activitat de forma «escalada, organitzada i diligent» després del final de l’estat d’alarma, i amb mesures «adequades» per garantir la seguretat de treballadors i clients.

També han difós un vídeo en el qual intervenen sol·licitant aquesta atenció institucional, a més d’Aduriz, cuiners de tot Espanya com Ferran Adrià, Joan Roca, Elena Arzak, Pedro Subijana, Ángel León, Paco Roncero, Ignacio Echapresto, Maca de Castro, Jesús Sánchez, Eneko Atxa, Joan Alija, Xanty Elías, Marcos Morán, Susi Díaz o Diego Guerrero, entre altres.

A més de demanar «proximitat» a les administracions públiques en aquest «difícil procés», apel·len a «el rigor més gran i coordinació possible quant a les informacions que es traslladin a l’opinió pública, evitant així una incertesa més gran», en al·lusió a anuncis contradictoris sobre dates de reobertura.

«Vam parar els primers i probablement obrirem els últims», recorden també en un vídeo aquests professionals, que anuncien a la població que, malgrat tenir els seus restaurants tancats o enfocats a accions solidàries, estan «creant eines, avançant-nos a un futur incert, provant de fabricar un horitzó de confiança».

280.000 negocis amb 1,7 milions de treballadors

Notícies relacionades

Reconeixen que la crisi del Covid-19 és «molt difícil per a tothom, fins i tot per a les administracions», lamenten el nombre de víctimes i admeten que «l’emergència sanitària és el primer» i que quan es reobri «res tornarà a ser com abans», però demanen que no s’oblidin d’un sector amb 280.000 negocis que feien servir a 1,7 milions de treballadors.

«Pràcticament tot el sector està immers en expedients de regulació d’ocupació. Uns companys es veuen a l’atur mentre altres negocien amb proveïdors, llogaters i bancs per provar de resistir i fabricar un horitzó de confiança en aquesta complexa situació», exposen els qui, davant del silenci de les administracions sobre com serà la reobertura, s’estan fixant en altres països per intentar anticipar-se. Tot això amb les mires posades, dins de la responsabilitat, en reprendre «l’ofici més bonic del món: cuinar».