Lluita contra Covid-19

El Govern pren el control dels centres privats que fan testos i en regularà els preus

L'Executiu publica una ordre perquè aquests centres notifiquin immediatament els casos de coronavirus

La Moncloa explica que no es tracta de «confiscar» recursos, sinó de «remar tots en la mateixa direcció»

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808

undefined52996334 medical staff of a mobile unit take samples from a woman to 200402010808 / Cecilia Fabiano

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Enmig d’una escassetat generalitzada de proves diagnòstiques, moltes persones que tenen diners suficients per pagar entre 150 i 400 euros poden fer-se un test per saber si tenen coronavirus o no en laboratoris privats. Per posar fi a aquesta situació, evitar abusos i tenir coneixement dels resultats positius també a les clíniques privades, el Govern ha publicat aquest dimarts al BOE una ordre ministerial per la qual posa a disposició de les comunitats autònomes els laboratoris privats i públics de diagnòstic clínic.

L’ordre impedeix que es facin les proves a persones que simplement tenen dubtes, ja que assenyala que s’han de fer per prescripció d’un facultatiu «d’acord amb les directrius, instruccions i criteris acordats a l’efecte per l’autoritat sanitàries competent». A més, tots els centres, amb independència de la seva titularitat, hauran de notificar a les autonomies els casos de Covid-19 confirmats gràcies a aquestes proves. S’ha de recordar que l’OMS aconsella realitzar el nombre més alt de proves possible per conèixer el grau real de l’extensió de l’epidèmia, però a Espanya només es realitzen a persones amb símptomes greus o a col·lectius específics.

Referent a això, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, que ha tornat aquest dimarts a les compareixences diàries després de recuperar-se d’una infecció de coronavirus, ha assenyalat que l’objectiu de l’ordre és, en primer lloc, «garantir que els resultats es coneixen» i, en segon terme, evitar que es facin test PCR «en un període d’escassetat», quan la probabilitat de resultat negatiu és alta. «Les PCR tenen poca eficiència en persones asimptomàtiques que no tenen un quadro clínic o una exposició al virus» que aconsellin realitzar-la, ha precisat.

La disposició estableix, a més, la «possibilitat d’adoptar les mesures necessàries per a la regulació dels preus d’aquestes proves, amb l’objectiu d’evitar situacions abusives en l’accés a aquest servei».

Finalment, estableix l’obligació que les clíniques o laboratoris que adquireixin material «ho posin en coneixement de l’autoritat sanitària competent, amb la indicació expressa del tipus de material, nombre d’unitats adquirides i destinació d’ús».

Notícies relacionades

Aquesta norma, que estarà en vigor mentre duri el decret d’alarma, complementa l’ordre emesa a mitjans de març i per la qual es van posar els hospitals privats a ordres de les comunitats i va obligar aquests centres i les empreses a informar de les seves existències del material sanitari necessari per combatre el coronavirus.

El Govern ha argumentat que la decisió prova d’«unir esforços públics i privats per preparar la desescalada amb seguretat» fent proves de forma més massiva. «No es tracta de confiscar. Es tracta de remar tots en la mateixa direcció», ha explicat la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, en una entrevista a TVE, informa Iolanda Mármol.