PER RECOLLIR AMB LA TARGETA SANITÀRIA

La Generalitat retarda al 20 d'abril el repartiment de les mascaretes a les farmàcies

El Govern pren la decisió després d'escoltar les queixes dels farmacèutics sobre possibles aglomeracions

zentauroepp52931605 barricada200331164854

zentauroepp52931605 barricada200331164854 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat es va veure obligada aquest divendres a fer marxa enrere i retardar la distribució de mascaretes que el president, Quim Torra, havia anunciat 24 hores abans. Torra va apuntar dijous que el Govern havia adquirit 14 milions de mascaretes i que a partir de dimarts posaria a disposició de la ciutadania les primeres 100.000 unitats. No obstant, el subministrament no estava garantit i el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya va alertar que era una quantitat insuficient per atendre la demanda i que es podrien generar aglomeracions en va a les farmàcies en ple confinament.

L’Executiu català ha optat per recular i anunciar que el primer repartiment, que serà d’1,5 milions de mascaretes, estarà disponibles als establiments farmacèutics a partir del dilluns 20 d’abril. El client haurà de mostrar la seva targeta sanitària en el moment de la compra.   

Fonts del Departament de Salut van precisar que seran mascaretes R2 quirúrgiques i que si bé la primera unitat serà gratuïta presentant la targeta sanitària, a partir de la segona caldrà pagar 0,60 euros més IVA. El Govern seguirà el criteri de densitat de població per distribuir el producte a tot el territori català i preveu finalitzar la distribució completa a mitjans del mes de maig. 

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va al·legar que l’ajornament respon a la necessitat de «garantir un bon funcionament de la mesura» i va assegurar que així ho havien acordat amb les escoles de farmacèutics. Així mateix, va demanar que es doni prioritat en el repartiment als «col·lectius vulnerables i aquells que reprenguin la seva activitat laboral fora del seu domicili».

Notícies relacionades

El Govern central, pel seu costat, ja ha repartit prop de 7,3 milions de mascaretes a Catalunya des del 10 de març i fins al 9 d’abril, sent la segona autonomia que més unitats ha rebut després de la Comunitat de Madrid. 

Titubeig

L’encarregada d’exposar l’ajornament de la distribució va ser Budó, no la consellera de Salut, Alba Vergés. No obstant, davant la pregunta dels periodistes, cap d’elles va poder aclarir quin model de mascareta era el que s’havia encarregat a l’empresa del Maresme que les fabrica. Budó va dir en un primer instant que no podia respondre perquè no disposava de la informació concreta però després va dir que eren un model FFP2. Al finalitzar la roda de premsa, va puntualitzar a Twitter que eren de tipus R2. «Disculpin l’error», va escriure.