CORONAVIRUS

La Generalitat valenciana rectifica i tornarà a permetre acompanyant en el part

La Conselleria de Sanitat canvia el seu protocol i permetrà un acompanyant tant en la dilatació com en l'expulsió

L'única limitació serà que no tingui símptomes de Covid-19 i que se'l pugui proveir de la protecció adequada

zentauroepp53042735 embarazada miguel200406152734

zentauroepp53042735 embarazada miguel200406152734 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Generalitat valenciana prepara una modificació del reglament que havia elaborat per als parts mentre duri l’emergència sanitària pel coronavirus i tornarà a permetre que la dona estigui acompanyada per una mateixa persona durant totes les fases del procés, segons va poder saber EL PERIÓDICO.

El canvi afectarà únicament els parts naturals, no els que siguin per cesària, i l’única limitació que té previst introduir la conselleria que dirigeix Ana Barceló és que l’acompanyant elegit per la gestant no tingui símptomes de coronavirus i no hagi tingut contacte directe amb cap positiu per Covid-19.

Això sí, els hospitals hauran de proveir els acompanyants de la protecció necessària per assistir a les diferents etapes del procés sense que la seva presència suposi un risc extra per als sanitaris, la gestant o el nounat pel que podria establir-se també certa limitació de moviments.

Aquest dimarts, Barceló ja va informar que s’estaven estudiant les diferents al·legacions que s’havien presentat, entre d’altres les de l’Associació de Comares del País Valencià o la del Consell d’Infermeria que s’havien mostrat molt crítiques amb la decisió. També s’havia iniciat una recollida de firmes virtual per reclamar un canvi en aquesta decisió.

El reglament que es va enviar als hospitals el cap de setmana passat concretava la manera en què s’havia de procedir en els parts respecte a la instrucció general que no hi pot haver acompanyants als hospitals tret de per a menors i dependents.

Notícies relacionades

En aquest primer text, s’admetia la possibilitat que hi hagués un acompanyant a l’hospital, però que hauria de romandre en tot moment a l’habitació assignada a la dona i s’establia la possibilitat de poder connectar per videoconferència des de la sala de dilatació o la sala de parts. L’únic que es garantia era l’enviament immediat de fotografies del nounat.

Amb aquesta rectificació, el País Valencià es manté en la línia de la resta d’autonomies que mantenien l’opció que la dona estigui acompanyada en tot el procés, tal com ha reclamat l’Organització Mundial de la Salut (OMS).