CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Moren 205 avis en residències catalanes en un dia per coronavirus

Més de la meitat dels geriàtrics registren positius o persones amb símptomes

Les dades de la Generalitat difereixen de les de Colau sobre els infectats a la capital

zentauroepp52945812 ume residencia200327160739

zentauroepp52945812 ume residencia200327160739 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Entre diumenge a la nit i aquest dilluns han mort 205 avis que vivien en residències catalanes de la tercera edat pel coronavirus, cosa que eleva la xifra total de morts en els geriàtrics a 909 persones, segons les dades que ha difós la Conselleria d’Afers Socials aquest dilluns. En circumstàncies normals, cada dia moren 30 persones en els geriàtrics catalans. Creixen en un centenar el nombre de persones que han donat positiu en les proves, i ja hi ha més centres amb presència del virus que sense

A Catalunya ja han mort 909 persones per coronavirus en les residències catalanes, i 1.736 s’han infectat. Entre malalts confirmats i morts, no arriben al 4% del total de persones que viuen en geriàtrics, entre públics i privats. No obstant, hi ha un gran gruix de persones que tenen símptomes de la malaltia, però no s’han pogut fer les proves. Ho demostra el fet que en 355 centres hi ha persones amb símptomes. En total, un 56% dels geriàtrics catalans estan, doncs, afectats per la pandèmia: més de la meitat.

En relació amb la plantilla que està de baixa, són 4.350 els professionals que falten, que representen el 5,8% del total. El Govern fa una setmana que fa  crides a comptar amb més personal, i aquest mateix dilluns ha habilitat cinc albergs de la Generalitat, i un hotel de Barcelona per confinar els treballadors. El motiu: que els cuidadors no expandeixin el virus en els trajectes de casa als llocs de treball. Una mesura que ja va avançar divendres EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Per regions, la més afectada per la pandèmia és la de les comarques de la província de Barcelona, on s’han registrat el 40% de les defuncions en els geriàtrics i el 50% dels infectats que han donat positiu a les proves.

El segon territori amb més afectació és la ciutat de Barcelona, amb el 26% de les morts en geriàtrics del total i 336 persones que han donat positiu en el test. Les dades de la Conselleria, doncs, difereixen de les que ha facilitat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest dilluns ha afirmat que a la capital catalana hi havia 750 avis de residències per a la tercera edat que havien donat positiu pel virus.