mercat ocult

Mascaretes a la venda a la web profunda

Els venedors de la 'deep web' les ofereixen a canvi de bitcoins

GRAF6456 SANTIAGO DE COMPOSTELA, 06/04/2020.- Detalle de una de las mascarillas incautadas durante una redada llevada a cabo en una nave del polígono del Tambre en Santiago de Compostela, este lunes, para descubrirse el robo de cerca de dos millones de mascarillas y otro material sanitario, valorado en cinco millones de euros. La Policía Nacional han detenido a un empresario de Santiago de Compostela. EFE/Xoán Rey

GRAF6456 SANTIAGO DE COMPOSTELA, 06/04/2020.- Detalle de una de las mascarillas incautadas durante una redada llevada a cabo en una nave del polígono del Tambre en Santiago de Compostela, este lunes, para descubrirse el robo de cerca de dos millones de mascarillas y otro material sanitario, valorado en cinco millones de euros. La Policía Nacional han detenido a un empresario de Santiago de Compostela. EFE/Xoán Rey / XOÁN REY (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Tom Wilson (Reuters)

Les plataformes de comerç a la web fosca, on es produeix contraban de drogues i les targetes de crèdit robades canvien de mans, estan oferint aquests dies mascaretes i altres equips relacionats amb el coronavirus. Venedors dels Estats Units, Europa i Rússia han aparegut a mesura que augmenta la demanda d’equips de protecció durant la pandèmia.

Segons una investigació compartida amb Reuters per la firma d’anàlisi de ‘blockchain’ Elliptic, centenars de llistes han aparegut recentment als mercats de ‘deep web’ per a mascaretes del model N95. Alguns proveïdors les venen per gairebé 9 euros cada una, mentre que d’altres ofereixen els mateixos articles a granel per tan sols 1,50 cada una.

També testos

Els venedors també ofereixen testos de coronavirus. Un ofereix tires de proves de Covid-19 no especificades i no verificades per més de 90 dòlars cada un, mentre que d’altres estan venent cloroquina com una presumpta cura per al coronavirus, fent referència a les afirmacions del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre el seu potencial. 

Notícies relacionades

Si bé no és possible confirmar si aquests articles són genuïns, segons Elliptic, al voltant de dos terços dels venedors mateixos poden considerar-se «autèntics», a causa de les seves qualificacions d’usuari i d’un gran nombre de vendes anteriors. Més d’un terç dels que venen articles relacionats amb el coronavirus generalment se centren en la venda de drogues, mentre que el 45% ven articles relacionats amb el frau, com serveis de pirateria o bitllets falsos. Ara han recorregut a les mascaretes com una font d’ingressos addicional.

Impossible de rastrejar

Els mercats de la ‘deep web’ són llocs de comerç electrònic dissenyats per estar fora de l’abast dels motors de cerca habituals. Són populars entre els delinqüents, ja que els compradors i venedors són en gran part impossibles de rastrejar i el pagament es realitza de forma anònima en criptomonedes com bitcoins.