MESURES CONTRA LA PANDÈMIA

Metges de Salut Pública veuen essencial fumigar els carrers contra el virus

Experts consideren que és «imprescindible» perquè el Covid-19 es pot quedar a terra entre 2 hores i 9 dies

zentauroepp53012910 city workers fumigate a street to help contain the spread of200405100224

zentauroepp53012910 city workers fumigate a street to help contain the spread of200405100224 / Juan Karita

3
Es llegeix en minuts
Efe / Alicia López

Metges especialistes en Prevenció i Salut Pública no tenen cap dubte que la desinfecció de carrers per frenar el contagi del Covid-19 és «una mesura primària» i tot i que no es pot afirmar que tingui «una causa-efecte directa, és imprescindible», afirmen.

I és així d’evident per a María Sainz, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública que creu que la neteja de carrers és una iniciativa necessària que s’ha d’adoptar sempre, al marge que hi hagi o no coronavirus, però en una situació epidèmica com l’actual «s’ha d’insistir més i fer-ho amb un desinfectant», com el lleixiu, remarca.

Fumigació de vehicles a La Calera (Colòmbia). / EFE

Sainz explica que el virus es queda a terra si una persona infectada «escup, tus o esternuda» i depenent de les superfícies pot estar actiu entre dues hores i 9 dies, d’acord amb una informació publicada per la revista sanitària ‘The Journal of Hospital Infection’.

Compte amb els gossos

Una altra variable a tenir en compte i que reflecteix aquesta publicació és que el virus estarà més o menys actiu en funció de la temperatura perquè la seva supervivència és més elevada en materials més freds que calents.

Atenent tots aquests factors, Sainz apunta a la possibilitat real que els gossos, durant els seus passejos, recullin «per arrossegament aquests microorganismes» i els portin a casa, un risc que no obstant és remot en el cas de les persones «ja que seria molta casualitat que algú trepitgi just on un infectat amb coronavirus ha escopit o esternudat».

Un operari, en plena tasca a Maiduguri (Nigèria). / AFP

Per aquesta raó i al marge de les neteges que l’Exèrcit, la policia i empreses privades estan fent per descontaminar els carrers de ciutats i municipis, aquesta metge creu que s’ha d’exigir als propietaris de mascotes que netegin les potes dels seus animals per evitar que el virus es propagui a casa seva.

El perill existeix

Un altre expert que defensa la fumigació de les vies públiques com una barrera contra el contagi és Jaime Barrio, membre del Consell Científic del Col·legi de Metges de Madrid, que afirma que l’objectiu és eliminar «tota la càrrega de virus que hi pugui haver» inclosos els carrers i altres elements de mobiliari urbà.

Tot i que ara el contagi a l’exterior és més difícil a causa de les mesures de confinament, afirma que el perill existeix i, per tant, la fumigació dels carrers contribueix a evitar-lo, encara que no s’atreveix a afirmar el grau d’efectivitat que pugui tenir.

Fumigació en una zona de vivendes precàries a Prayagraj (l’Índia). / AP

Més enllà d’aquestes mesures de neteja que s’estan adoptant, Barrio remarca que el més efectiu és respectar la quarantena i millor fer la compra cada 15 dies i no cada tres, com pensa que està fent molta gent per prendre’s un respir.

En aquestes operacions de descontaminació de carrers està treballant activament la Unitat Militar d’Emergència, que ha posat fil a l’agulla amb uns canons semblants als de neu que permeten no només desinfectar el terra sinó també «nebulitzar» altres superfícies que es troben als carrers i matar el virus en parets, tuberies, fanals, papereres o portes d’accés a edificis, expliquen fonts d’aquest cos.

Personal sanitari disposat per a la tasca a Ciutat de Mèxic. / EFE

Tot i que el Covid-19 podria quedar-se en suspensió en l’aire entre dues i tres hores, d’acord amb alguns experts, la neteja no es fa per aquesta raó, sinó perquè el risc més elevat de contagi es produeix quan es diposita a les superfícies.

Notícies relacionades

Però en tot cas, expliquen aquestes fonts, «la mateixa nebulització el que fa és atrapar aquestes partícules víriques i dipositar-les a terra, que és on s’eliminen».

Desinfecció d’un carrer a Abuja (Nigèria). / AFP

La tasca de desinfecció que està desenvolupant l’UME a les vies públiques s’està fent especialment a pobles on el trànsit de persones –apunten– és molt escàs i llavors l’asèpsia dura més temps, mentre que a les ciutats se centren més en espais de més afluència com estacions de tren, metro o aeroports, tot i que també s’està duent a terme en vies públiques.

Temes:

Coronavirus