DADES ACTUALITZADES

Espanya registra una disminució dels casos i les morts per coronavirus

L'últim balanç diari de Sanitat comptabilitza 7.026 nous casos i 809 defuncions més, les xifres més baixes des de fa una setmana

zentauroepp53016600 madrid  03 04 2020 sociedad  coronavirus    hospital  12 de 200403145219

zentauroepp53016600 madrid 03 04 2020 sociedad coronavirus hospital 12 de 200403145219 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El balanç del matí del Ministeri de Sanitat dona bones notícies sobre l’evolució de la pandèmia de coronavirus a Espanya. Ara per ara, hi ha 124.736 casos detectats de Covid-19, cosa que suposa un increment de 7.026 nous diagnòstics respecte al balanç d’ahir. Es tracta del menor increment fins a la data (de només el 5,97 %, una xifra que continua baixant des del 25 de març). El número de morts ascendeix a 11.744 des del principi de la crisi, amb 809 defuncions comptabilitzades en les últimes 24 hores. Aquesta xifra també suposa una millora substancial respecte als números dels últims dies. Més si tenim en compte que tant dijous com divendres es van registrar més de 900 morts diàries

Les dades publicades aquest dissabte, que reflecteixen la situació de divendres, també indiquen que hi ha 6.532 pacients ingressats a l’uci, 116 més que ahir. Aquesta xifra és, fins ara, l’increment més petit des que es té un registre. El nombre de casos greus ha augmentat prop d’un 1,18%, una xifra que continua baixant. L’esperançador nombre de curats també segueix en augment. Actualment hi ha 34.219 persones que han superat la malaltia a Espanya. Així que, ara per ara, les estadístiques reflecteixen el «canvi de tendència» aconseguit a través de les mesures de distanciament social, que van començar a mostrar els seus efectes cap al 25 de març, segons recalquen des del Ministeri de Sanitat. 

«Bri d’esperança»

Aquestes suposen, efectivament, «un bri d’esperança» dins els tràgics números que està deixant la pandèmia del Covid-19 a Espanya i al món. Tot i així, tal com ha explicat María José Sierra, del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, aquesta millora no és casual. «Sabem que es deu al fet que el sistema sanitari s’ha bolcat a atendre aquesta crisi, doblant la seva capacitat en els últims dies», ha explicat durant la compareixença de premsa per analitzar el balanç del dia. Les bones notícies, per tant, s’han de prendre amb certa cautela. Seguim amb una tendència a la baixa. Però encara falta molt per poder cantar victòria. 

Notícies relacionades

Ara que la sanitat ha aconseguit assumir la cura de pacients en situació més greu, el següent repte que es planteja és entendre l’abast real d’aquesta pandèmia. Des de Sanitat es reconeix que, ara per ara, l’atenció s’ha centrat principalment en els pacients amb una simptomatologia més severa, per la qual cosa les xifres només reflecteixen la ‘punta de l’iceberg’ dels casos més greus. «Amb el pas del temps anirem veient la fotografia global», ha destacat Sierra, en resposta a les dades aportades per metges d’atenció primària que continuen atenent telemàticament pacients que, ara com ara, no han sigut diagnosticats i, per tant, no entren en les estadístiques oficials.

«Portem setmanes veient com la població segueix les recomanacions i les mesures de distanciament social i ara ja n’estem veient l’efecte», ha destacat Sierra durant la compareixença de premsa de dissabte. Ara, les autoritats sanitàries centraran la seva atenció a detectar el nombre total d’afectats a Espanya (i, sobretot, quants han aconseguit desenvolupar una immunitat davant el virus) i preparar una etapa de transició per quan, a poc a poc, torni la normalitat.

Temes:

Coronavirus