RADIOGRAFIA DE LA MOBILITAT

Google publica estadístiques sobre els efectes del confinament en cada país

Els informes estan elaborats a partir de les dades de geolocalització dels telèfons mòbils dels usuaris

Registren els moviments en sis àmbits: botigues i recreació; supermercats i farmàcies; parcs; transport públic; llocs de treball, i espais residencials

GRAFCVA3682. VALENCIA, 02/04/2020.-(serie gráfica 2 de 5 ) Unas vecinas se comunican de balcón a balcón cuando las terrazas y ventanas han tomado protagonismo en estos días de confinamiento en casa, desde que se decretara el estado de alarma con el fin de evitar la propagación del coronavirus, convirtiéndose en el lugar de conexión con el exterior. En ellos se realizan todo tipo de actividades como hacer ejercicio, leer, escuchar música, relacionarse con otros vecinos o mandar mensajes de ánimo y superación ante esta situación. EFE/Ana Escobar

GRAFCVA3682. VALENCIA, 02/04/2020.-(serie gráfica 2 de 5 ) Unas vecinas se comunican de balcón a balcón cuando las terrazas y ventanas han tomado protagonismo en estos días de confinamiento en casa, desde que se decretara el estado de alarma con el fin de evitar la propagación del coronavirus, convirtiéndose en el lugar de conexión con el exterior. En ellos se realizan todo tipo de actividades como hacer ejercicio, leer, escuchar música, relacionarse con otros vecinos o mandar mensajes de ánimo y superación ante esta situación. EFE/Ana Escobar / Ana Escobar (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La multinacional nord-americana Google ha publicat aquest divendres informes estadístics elaborats a partir de les dades de telèfons mòbils sobre com estan afectant la mobilitat de les persones les ordres de confinament per la pandèmia de Covid-19 decretades a fins a 131 països.

Els informes, accessibles per a tot el món (https://www.google.com/covid19/mobility/), utilitzen dades anonimitzades (és a dir, de les que no es poden recuperar les identitats individuals) i genèriques a nivell de país o, en alguns casos, regió, per mostrar en gràfics com han evolucionat els hàbits de mobilitat durant la pandèmia.

Aquestes són les dades d’Espanyahttps://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-03-29_ES_Mobility_Report_en.pdf, i, sota aquestes línies, el cas concret de Catalunya.

GOOGLE

«La idea és ajudar els responsables de salut pública i altres administracions a entendre millor quins estan sent els efectes de les mesures adoptades i, si és necessari, modificar-les partint de les tendències observades, va dir a Efe un portaveu de Google que va demanar no ser identificat.

Dividits per categories

Els gràfics de mobilitat representen sis categories diferents: botigues i recreació; supermercats i farmàcies; parcs; estacions de transport públic; llocs de treball, i espais residencials, de manera que és possible, per exemple, observar la tendència d’activitat que hi ha hagut, per exemple, als parcs a Espanya des que es van decretar les mesures de confinament.

En realitat, l’únic que està fent l’empresa amb seu a Mountain View (Califòrnia, EUA) és agregar per països i regions unes dades que ja existien i eren públiques de forma individualitzada a través de Google Maps, on es pot consultar a temps real si una botiga, un restaurant o un altre espai està més o menys ocupat del que és habitual.

No obstant, aquesta nova presentació permet observar d’un cop d’ull l’evolució que ha seguit l’activitat en cada una de les categories per país i entendre així millor el grau d’efectivitat de les mesures de confinament de la població.

Actualització cada 2 o 3 dies

Els informes s’alimenten, per tant, de les dades obtingudes mitjançant els sistemes de geolocalització dels telèfons de particulars que hagin donat el seu permís exprés, i són actualitzades de forma periòdica cada dos o tres dies per mostrar les últimes tendències.

Google va assegurar que els informes es nodreixen exclusivament de dades agregades i completament anònimes, i que compleixen els seus «més estrictes protocols i polítiques de privacitat».

De fet, per reforçar encara més el caràcter genèric de les dades i ressaltar les tendències, en cap cas es mostren xifres absolutes, per exemple, de persones que han visitat els parcs o comprat als supermercats d’un país determinat, sinó que els únics números que s’ofereixen són canvis percentuals.

A diferència del que han fet alguns països asiàtics com la Xina o Corea del Sud, aquests informes no inclouen cap tipus de dada individualitzada, ni moviments de persones concretes ni estats de salut o d’infecció i, per tant, la seva utilitat no recau en el fet de prevenir possibles infeccions, sinó únicament en el fet de mesurar l’efectivitat de les ordres de distanciament social.

Activar o desactivar la ubicació

Si un usuari desitja que Google no inclogui els seus moviments en aquestes dades agregades, s’haurà d’assegurar de tenir marcat com a «desactivat» l’Historial d’Ubicacions en el menú de configuració del seu telèfon mòbil, tot i que l’empresa va explicar que aquesta és una opció que ja ve desactivada de manera predeterminada i és el mateix internauta qui ha de fer el pas perquè es guardi el seu historial.

Notícies relacionades

Durant els últims dies, s’ha obert als EUA un debat sobre si Apple i Google –que juntes controlen la pràctica totalitat del mercat de sistemes operatius mòbils al país– haurien de col·laborar amb les autoritats sanitàries i el Govern per facilitar-los grans quantitats de dades de les quals ja disposen sobre la població per lluitar contra la pandèmia.

Presumiblement, aquestes dades serien més específiques que les anunciades aquest divendres, i s’acostarien més a un model dedicat al seguiment de casos particulars i a la prevenció de noves infeccions com van fer els països asiàtics, cosa que, sens dubte, plantejaria grans dubtes sobre la privacitat dels usuaris. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions