Espanya depassa els 100.000 contagiats, però continua la suavització de la corba

La xifra de morts registra un nou rècord, amb 864 defuncions, fins als 9.053 morts per coronavirus

Els ingressos hospitalaris i a les ucis creixen a un ritme menor, segons ha destacat el Ministeri de Sanitat

20200401 483783 coronavirusdatose 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manuel Vilaseró

L’evolució clínica de l’epidèmia a Espanya ha deixat aquest dimecres dades que conviden a l’esperança, però, també, xifres desoladores. En el primer cas, la famosa corba de contagis i, també, la d’ingressos hospitalaris i en ucis continuen desaccelerant-se, cosa que no vol dir que la malaltia estigui controlada, sinó que baixa el ritme al qual abans s’expandia, gràcies a les mesures de confinament preses. Però, en el costat amarg de la balança, el còmput de morts reflecteix que encara no s’ha arribat límit, amb un nou rècord diari, de 864 morts, fins a les 9.053 defuncions, segons el balanç diari del Ministeri de Sanitat.

La xifra de morts encara no ha començat a decréixer, en termes absoluts, perquè la majoria dels que ara no aconsegueixen superar la malaltia es van infectar fa dues o tres setmanes, abans d’entrar en vigor el decret d’alarma. En termes percentuals, en canvi, sí que ha baixat progressivament del 27% d’increment que es va registrar el 25 de març, dia en què va començar el «canvi de tendència», segons Sanitat, al 10,5% registrat aquest dimecres.

I la xifra d’encomanats ha superat la barrera dels 100.000, en concret 102.136 infectats, sense comptar els casos lleus, davant la falta de tests ràpids. Espanya s’acosta perillosament a Itàlia, que té més de 105.000 casos notificats, tot i que en el còmput de morts a Itàlia, on va començar abans l’epidèmia, encara estan per sobre (amb més de 12.400 morts).

¿Ha arribat Espanya al pic?

El balanç dona 7.719 nous encomanats, cosa que suposa un creixement del 8%, 12 punts per sota de l’experimentat el 25 de març (que va ser del 20%). ¿Això suposa que Espanya ha arribat al famós pic d’infectats? La qüestió continua oberta, tant que ni el Ministeri de Sanitat ofereix una versió clara. Així, segons el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, que ha comparegut de nou des de casa seva, perquè s’ha encomanat i està en aïllament, «ara mateix el cavall de batalla» no està en si Espanya «arriba al pic» de la corba, perquè això ja «està allà», és a dir, és un assoliment aconseguit, sinó que l’important ara és garantir una adequada atenció sanitària a tots els malalts. Si bé, el ministre Salvador Illa ha augurat que «encara estem en l’etapa d’arribar al pic, per després passar la corba i guanyar la batalla al virus».

En qualsevol cas, Sanitat, aquest dimecres, ha posat el focus en la xifra d’hospitalitzats, que és una de les més fiables per analitzar l’evolució de l’epidèmia, ja que la d’encomanats i morts (en què només es comptabilitzen els morts a qui prèviament se’ls ha fet un test i ha donat positiu) no reflecteix tots els casos. Segons ha destacat la cap d’àrea del centre d’emergències sanitàries, María José Sierra, el creixement en el nombre d’hospitalitzats (del 4%, fins als 51.418 casos) és inferior al dels contagis, cosa que segons el seu parer indica que «les mesures de distanciament social estan sent efectives».

Menor pressió a les ucis

També s’està observant, segons ha explicat, «una menor pressió» a les ucis de la Comunitat de Madrid, fet que suposa una «bona notícia», tot i que les administracions no es poden «relaxar», ja que moltes unitats d’aquesta i d’altres autonomies, com Catalunya, han arribat al seu límit de capacitat i cada nou malalt suposa una pressió afegida.   

El balanç de Sanitat reporta 5.872 pacients a l’uci, 265 més que dimarts, fet que suposa un creixement del 4%, tres punts menys que el dia anterior i 16 punts menys que el 25 de març. 

Notícies relacionades

En el costat oposat, el nombre de persones curades suposa al voltant d’un 22% dels casos notificats, fins a les 22.647 altes. 

15 milions de mascaretes

Illa també ha informat que el ministeri ja ha repartit a les comunitats autònomes 15 milions de mascaretes i 16 milions de guants.