a tot espanya

Convocada una vaga de lloguers a partir de l'abril per la crisi del coronavirus

Més de 200 associacions de llogaters reclamen al Govern que suspengui les rendes immobiliàries per la gran afectació que està provocant la pandèmia en les famílies

zentauroepp47657554 barcelona  06 04 2019  manifestaci  sindicat llogaters  punx191112134624

zentauroepp47657554 barcelona 06 04 2019 manifestaci sindicat llogaters punx191112134624 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Més de 200 organitzacions i associacions de llogaters de tot Espanya han convocat una vaga de lloguers a partir del pròxim 1 d’abril «davant de l’abandonament governamental de les arrendatàries afectades per la crisi del coronavirus». Els organitzadors, entre els quals es troba el Sindicat de Llogaters de Catalunya, expliquen que han decidit dur a terme l’acció després de rebre més de 8.000 correus de persones que no podran pagar el lloguer aquest mes. Les associacions reclamen una suspensió dels lloguers per la gran afectació que està provocant el coronavirus en milers de famílies, petits comerciants i autònoms. 

Els organitzadors exposen que a partir d’aquest 1 d’abril «començarà una cascada d’impagaments de lloguers massiva que desembocarà en una nova crisi de vivenda». «Per això hem denunciat i exigit al Govern que suspengui el pagament dels lloguers per a les persones que han vist els seus ingressos reduïts o els han perdut a causa de la crisi», sentencien. Les associacions adverteixen que «totes les rendes immobiliàries es continuen cobrant a preu d’or, com si l’economia no s’hagués paralitzat, i aboca milers de persones a endeutar-se per poder pagar-les».

La campanya ‘Suspensió de lloguers ja’ considera que, després que el Govern ignori les seves demandes, «l’única resposta possible és convocar una vaga de lloguers de les famílies, petits comerciants i autònoms afectats per la crisi del coronavirus. Si no cobrem, no paguem. Si l’economia productiva es para, l’economia rendista també». Es pot assenyalar que, a causa de l’estat d’alarma, l’Executiu va prendre diverses mesures econòmiques per fer front a la situació però no en aquest sentit.

Notícies relacionades

Els convocants també animen a sumar-se a la vaga aquelles persones que estan veient «com els seus ingressos cauen o entren en una situació de precarietat». I avisen: «La vaga de lloguers durarà tant temps com sigui necessari fins que el Govern suspengui el pagament per a les persones afectades per la crisi del coronavirus». Així, exposen que no tot el pes econòmic ha de recaure sobre l’Estat ni sobre els petits llogaters, sinó que consideren que les entitats financeres i els grans llogaters també han de col·laborar davant d’aquesta situació».

La campanya també reclama que la suspensió dels subministraments bàsics de llum, aigua i gas i posar a disposició de persones sense llar les vivendes buides. A més, «conscients que les conseqüències socioeconòmiques es mantindran més enllà del confinament», demanen «mantenir la suspensió dels lloguers el temps necessari a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, la suspensió indefinida dels desnonaments i la regulació del preu del lloguer». Els organitzadors també han obert una caixa de resistència per «dotar les persones que s’afegeixin a la vaga de més cobertura col·lectiva».