QUARANTENA

Els contacontes i narradors també es queden a casa

L'associació espanyola mostra un mapa de narradors orals que pots escoltar aquests dies

També ofereix consells per fomentar la creativitat i gravar-se a si mateix aquests dies

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Des que es va decretar l’estat d’alarma hi ha hagut moltes iniciatives encaminades a fer-nos més suportable el confinament, gràcies al fet que molts oferien el que sabien fer millor. Fins i tot aquells, la tasca dels quals no té sentit sense públic. L’Associació de Professionals de la Narració Oral a Espanya (Aeda) no es va quedar enrere i a través de la seva web (https://narracionoral.es) ofereix una llista de narradors que es poden escoltar a través del seu Facebook o Instagram a hores concretes o durant tot el dia.

La benvinguda la dona ni més ni menys que l’escriptor i soci d’honor Gustavo Martín Garzo amb un relat sobre el refugi que proporcionen els contes amb què l’associació va celebrar el 20 de març, Dia Mundial de la Narració Oral. Amb les seves paraules sobre dracs i llops es pretén convidar a explicar i a escoltar contes, una cosa que aquests dies pot resultar un pla molt convenient.

A continuació el protagonisme el té la llista de narradors als quals pots acudir, a través del que «pretén ser un mapa on trobar alguns llocs en què s’estan explicant contes». S’hi ofereixen relats ‘online’ i la forma o xarxa social i el moment en què pots escoltar-los.

Que l’artista siguis tu

Notícies relacionades

Per intentar augmentar aquesta oferta, l’associació també ofereix un tutorial sobre com és millor gravar-te. «Són dies per quedar-se a casa per mirar de controlar la pandèmia provocada pel coronavirus –explica–, per això moltes narradores i narradors han decidit gravar-se explicant contes per compartir-los a les xarxes i col·laborar, d’aquesta manera, perquè aquest temps de quarantena resulti menys pesat». Si algú s’anima a seguir l’exemple, disposa de les pautes que li ofereix el Dani Borrón, de Borrón y cuento nuevo.

A més, per fomentar la creativitat de tothom, a través del compte de l’associació a Twitter, han fet un fil en què donen certs consells, com demanar anècdotes als nostres avis (per telèfon, és clar, si no vius amb ells), fer targetes per a cada membre de la família i proposar molts altres contes per explicar, o trobar la inspiració en velles fotografies que ara podem buscar i ordenar. L’objectiu és clar: veure de què som capaços. No oblidem que Shakespeare va escriure ‘El rei Lear’ mentre mantenia quarantena per la pesta.