FRAUS

La Policia alerta de les 'coronaestafes'

Les forces de seguretat avisen de pràctiques de 'phising' utilitzant el nom de bancs o l'Agència Tributària

També s'han detectat missatges fraudulents per WhatsApp en els quals es demanen diners per a l'OMS, la Creu Roja o el Govern

zentauroepp2712421 barcelona 03 03 2005 usuaria de internet conectada con su or200328162404

zentauroepp2712421 barcelona 03 03 2005 usuaria de internet conectada con su or200328162404 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, el comissari principal José Ángel González, ha advertit aquest dissabte en roda de premsa telemàtica que estan detectant pràctiques de ‘phising’ o estafa a través de correu electrònic i altres vies que s’estan produint aquests dies aprofitant la pandèmia per coronavirus.

Així, s’han detectat dos correus electrònics que s’han enviat de forma massiva convidant a descarregar dades personals i bancàries, utilitzant el nom d’una entitat bancària i de l’Agència Tributària.

Durant la mateixa compareixença, el general de brigada de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago Marín també ha advertit d’una altra classe de fraus que han sigut detectats aquests últims dies per la unitat especialitzada en ciberdelinqüència de l’Institut Armat, entre ells missatges massius per WhatsApp en els quals es reclamaven diners per a la pandèmia presumptament reclamats per l’OMS, Creu Roja o el mateix Govern.

També ha alertat de peticions de dades bancàries per SMS, dirigits a treballadors, adduint que l’empresa havia aprovat un erte i era precís enviar el número de compte per cobrar la nòmina.

Actuació davant les falòrnies

La Policia també està actuant contra les actuacions «incíviques i irresponsables». Així, ha donat compte de la detenció d’una dona que va gravar un àudio en el qual alertava de l’arribada d’un autobús d’infectats a l’Hospital de Lugo, l’arrest del qual ha comportat l’obertura d’actuacions judicials; i d’un cas similar a Dos Hermanas (Sevilla) que alertava falsament de la mort de dos estudiants italians en un col·legi major, cosa que va crear alarma entre la resta de residents i els seus familiars.

Així mateix, en els últims cinc dies s’ha detectat el registre i la compra d’uns 12.000 dominis i direccions de pàgines web relacionades amb el coronavirus, algunes de les quals amb botigues ‘online’ fraudulentes que ofereixen la venda de «productes miraculosos» com vacunes per curar el Covid-19.

«Aquests productes miraculosos es mostren com una alternativa eficient per curar els símptomes pel virus però la veritable intenció del suposat comerç és obtenir les dades personals i bancàries dels compradors», ha advertit el comissari.

Guia contra ‘fake news’

Notícies relacionades

A més ha comunicat que la Policia Nacional ha creat una guia per evitar ser manipulats per les denominades ‘fake news’, a la qual es pot accedir a través de @policia i @policianacional.

«En aquests dies ens arriben àudios, missatges i correus electrònics sobre remeis casolans per mitigar els efectes del coronavirus o que el consum de refrescos fa el virus més resistent, i la falsedat d’aquests missatges unit a la ràpida viralització a les xarxes socials creen pànic entre la població perquè ningú és immune a la por», ha afegit González.