Emergència sanitària

El 55% dels presos en tercer grau passen el confinament a casa

La Generalitat els autoritza a dormir a les seves vivendes per evitar la propagació del coronavirus a les presons

celda2

celda2

3
Es llegeix en minuts
Efe

 Un total de 955 reclusos de les presons catalanes que estan en tercer grau han dormit a casa seva els set dies de la setmana des que es va decretar l’estat d’alarma, fet que suposa el 55% dels presos en règim obert, una xifra que pot ser que augmenti en les pròximes setmanes.

Segons ha informat el Departament de Justícia, als 325 reclusos que ja pernoctaven als seus domicilis s’hi han sumat, des que es va declarar l’estat d’alarma, 628 interns més, al quals s’ha autoritzat dormir a la seva vivenda per evitar la propagació del coronavirus per les presons. D’aquesta manera, en virtut de l’article 86.4 del reglament penitenciari, la Generalitat ha triplicat el nombre de presos en tercer grau que poden dormir a casa seva els set dies de la setmana

«En només 13 dies des que es va declarar l’estat d’alarma hem aconseguit que gairebé mil persones puguin passar el confinament a casa, reduint el risc de contagi en les entrades i sortides», explica Amand Calderó. El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha destacat que el percentatge pot ser que augmenti després que es valori la situació de 240 persones empresonades més.

Els reclusos als quals se’ls ha permès acollir-se al confinament domiciliari són els que abans de l’emergència sanitària sortien a treballar diàriament i només tornaven a la presó per dormir entre setmana, però que, arran de la crisi del Covid-19, s’havien quedat tancats per evitar la propagació de la pandèmia.

Control telemàtic

Aquesta mesura permet que aquests presos puguin passar el confinament amb les seves famílies amb control telemàtic i ajuda a reduir el volum d’interns que comparteixen espais comuns a les presons, cosa que també disminuiex el risc de contagi.

No obstant, l’article 86.4 no és aplicable als presos el règim dels quals hagi sigut flexibilitzat a través de l’article 100.2 del reglament, com és el cas dels líders independentistes, condemnats pel procés, i els permisos dels quals han sigut suspesos arran de l’estat d’alarma.

La mesura de confinament a casa la proposen les juntes de tractament de les presons i les resol la Secretaria de Mesures Penals, però pot ser recorreguda per la Fiscalia. Si això passa, la decisió serà del jutge de vigilància penitenciària i, en última instància, de l’Audiència Provincial. A més, una vegada s’acabi la situació d’emergència sanitària, es valorarà cas per cas si es reverteix o es manté.

Per a la resta de presos, i a causa de la suspensió de les sortides, els vis-a-vis i la reducció de les activitats, el Departament de Justícia ha adquirit 160 televisors per a als que no tinguin recursos i estiguin a la zona d’ingressos, on passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta d’interns.

A més, ha posat a disposició trucades gratuïtes als familiars si acrediten falta de condicions econòmiques, incloses les connexions amb l’estranger, que poden beneficiar gairebé la meitat dels reclusos.

Trucades autoritzades i telèfons mòbils

Des de dilluns passat, els centres penitenciaris han doblat, a més, el nombre de trucades autoritzades i, en lloc de 10 de 8 minuts cada una, es permeten 20 trucades.

Igualment, la Generalitat ha impulsat un pla perquè els presos puguin comunicar-se per videoconferència amb els seus familiars mentre duri l’estat d’alarma, per això ja ha començat a repartir 230 telèfons mòbils als centres penitenciaris i de justícia juvenil.

Notícies relacionades

Paral·lelament, els familiars podran dirigir-se al nou servei d’atenció telefònica que s’ha habilitat per resoldre tota mena de dubtes, des de les mesures adoptades per protegir la salut dels interns fins a informació sobre l’entrega de paquets als centres.

Set reclusos i nou funcionaris encomanats 

Des de l’inici de la pandèmia, set reclusos han sigut encomanats, quatre dels quals han hagut de ser hospitalitzats, però dos ja han sigut donats d’alta, mentre nou funcionaris han donat positiu. A causa d’això, la presó de dones de Wad-Ras (Barcelona) i un mòdul de la de Brians 2 (Barcelona) continuen confinats. Vilaró ha explicat que als centres de justícia juvenil no hi ha cap intern que hagi donat positiu, només un funcionari.