Roda de premsa a la Moncloa

A pedrades contra un comboi d'avis a Cadis

La Guàrdia Civil desmunta per possible estafa una web de falses donacions contra el coronavirus

Policia i Guàrdia Civil lamenten els «comportaments insolidaris» i celebren la col·laboració ciutadana

undefined52905952 graf1008  madrid  24 03 2020   captura de la se al de v deo 200325130717

undefined52905952 graf1008 madrid 24 03 2020 captura de la se al de v deo 200325130717 / edigraf

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La violació de les normes de confinament ha sigut el contingut principal de les intervencions dels dos portaveus de les forces de seguretat de l’Estat en la roda de premsa quotidiana dels portaveus del comitè tècnic de gestió de l’epidèmia que s’ha fet aquest dimecres al palau de la Moncloa.

El director adjunt operatiu (DAO) de la Policia, José Ángel González, ha relatat un cas greu d’insolidaritat a la província de Cadis. Aquest dimarts, dos homes van encapçalar una rebel·lió veïnal que va mirar d’impedir l’arribada d’una comitiva d’avis traslladats des d’una residència d’Alcalá del Valle a La Línea de la Concepción. Els avis anaven en diverses ambulàncies –segons ha puntualitzat la Policia Nacional en una nota posterior a la roda de premsa–, que van intentar parar els promotors interposant un cotxe a la carretera d’accés a La Línea.

Diversos joves es van congregar a l’entrada de la ciutat i van llançar pedres a les ambulàncies. Els policies van arrestar els dos ocupants del cotxe, dos homes espanyols de 32 i 25 anys.

Una vegada els avis van ser al seu destí, els agents van haver d’establir un dispositiu al voltant de la residència per contenir mig centenar de persones que amenaçaven d’alterar l’ordre públic si arribaven més malalts a la localitat, segons ha informat la Direcció General de Policia.

Diversos veïns van tirar a la nit artefactes incendiaris als cotxes policials que escortaven la residència, sense encertar-ne cap.

Els disturbis es van produir als voltants de la residència de gent gran de La Línea, informa Julia Camacho, i també al barri de La Atunara, per on havia de passar l’autobús. L’Atunara és zona narco, lloc de residència de traficants, els punts o peons que els ajuden i els que descarreguen els farcells de droga a les platges. 

En un dels vídeos d’aquest succés que s’han difós en les xarxes socials se sent un dels promotors de l’aldarull dirigir-se a crits a la Policia: «¿I ara què ens portareu, a tots aquests infectats, que van morint-se a l’autobús?»

Detinguts i condemnats

Aquest dimecres, el Jutjat d’Instrucció número 3 de Santa Cruz de Tenerife ha condemnat a sis mesos de presó un veí de la ciutat canària per desobediència i resistència a l’autoritat. El subjecte havia violat diverses vegades les normes de confinament i fins i tot es va enfrontar amb un agent i el va empènyer quan aquest el va requerir perquè les complís.

La condemna s’ha formulat després d’un judici ràpid, només unes quantes hores després que la passada matinada, a les 5.50 hores, la policia sorprengués el veí passejant pel carrer Armida de Santa Cruz en companyia d’un altre subjecte i l’inculpat fugís corrents, fins a ser atrapat de nou. El veí ha admès els fets a canvi d’una rebaixa en la condemna.

El DAO González ha xifrat en 55 els detinguts per les forces sota el seu comandament durant la jornada d’ahir, i ha ressenyat que s’ha produït una disminució en el nombre de detencions, «cosa que és una bona dada».

Per a González és remarcable que «la col·laboració ciutadana és essencial». Per exemple, per a l’operació de tancament, aquest dimarts, d’un gimnàs a Alacant i un bar a Las Palmas que continuaven atenent clients habituals.

El DAO de la Policia també ha explicat un cas d’un apunyalat per intentar impedir que el seu company de pis violés el confinament, i ha recomanat a la ciutadania: «Desconfiïn de qualsevol que se’ls acosti. Poden ser víctimes d’un delicte anomenat ‘furt amorós’».

Estafa de donacions

El cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, general José Manuel Santiago ha comparegut de nou a Moncloa perquè el director adjunt operatiu del Cos, Laurentino Ceña, està encomanat de coronavirus. Santiago ha ressenyat que aquest dimarts van prestar servei 20.000 guàrdies en la vigilància del compliment de les mesures de l’estat d’alarma. Van fer 19 detencions i van posar 7.000 denúncies. Santiago ha lamentat: «S’han tornat a repetir comportaments insolidaris i irresponsables».

El seu anunci més destacat entre les tasques dutes a terme per les forces sota el seu comandament ha sigut que han pogut bloquejar una captació falsa de diners per lluitar contra el coronavirus. La unitat de delictes telemàtics ha bloquejat la pàgina web, donacionescoronaviruscoronavirus.es, que era «una possible estafa», ha dit Santiago. Demanava entregues de 1.000 euros.

Virus extern

Responent a preguntes d’EL PERIÓDICO, el DAO de la Policia ha informat que la Brigada de Delictes Telemàtics investiga l’origen dels correus amb virus dirigits a personal sanitari, amb l’aparent intenció de trencar els sistemes informàtics dels hospitals. Segons ha avançat, venen de l’estranger.

El número tres de la Guàrdia Civil ha informat també que l’institut armat està col·laborant en tasques de desinfecció en un centre d’atenció sanitària a Eivissa i en altres infraestructures a Menorca, i que els Grups d’Acció Ràpida (GAR) del cos han construït un centre de diagnòstic mòbil a La Rioja per a detecció precoç de Covid-19.

Santiago ha lamentat la mort d’un dels seus companys, José Antonio Redondo Fernández, guàrdia destinat a Madrid. Segons Interior, ja són 166 els guàrdies i 166 els policies encomanats.

500 residències desinfectades

El cap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), el tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, ha xifrat en 2.900 els efectius militars que es despleguen aquest dimecres en l’operació Balmis. Els soldats estaran en 135 localitats.

L’exèrcit ja ha passat per totes les comunitats autònomes, ha informat, en tasques de control i desinfecció. Avui ho farà per 99 residències de gent gran. Els soldats, majoritàriament, de la Unitat Militar d’Emergències (UME), han desinfectat més de 500 residències  aquests dies.

Notícies relacionades

El Jemad ha informat també que l’UME passarà aquest dimecres per les estacions ferroviàries de Sant Sebastià (Guipúscoa), Còrdova i Màlaga, entre d’altres, pels aeroports de Bilbao i Sevilla i pel centre de control aeri de Barcelona.

Les forces sota el seu comandament, entre altres missions, envien ajuda, a més, a l’hospital murcià Virgen de la Arrixaca i aporten material a l’uci aixecada a l’hospital de campanya de la Fira de Madrid.