PER L'EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS

Múrcia trenca la unitat i atura l'activitat no essencial

Miras ha afirmat que no està disposat a assumir més morts si són evitables

El Ministeri de Sanitat ha recordat al president autonòmic que no té autoritat per fer-ho

mujeres-coronavirus

mujeres-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Govern de Múrcia, Fernando López Miras, ha ordenat aquest diumenge el tancament de tota activitat econòmica no essencial a la comunitat per frenar la pandèmia del coronavirus.

En roda de premsa després de la reunió extraordinària del Consell de Govern, López Miras ha afirmat que no està disposat a assumir més morts si són evitables: «Prefereixo el desgast econòmic, que n’hi haurà, abans que la pèrdua de vides humanes».

«Ara és el moment de fer un nou pas en l’estat d’alarma. Un nou pas que resulta prudent i necessari», ha assegurat el president abans d’expressar el seu convenciment que l’Estat adoptarà una mesura similar per a tot Espanya en uns dies.

«Tenim informes suficients de salut pública que apel·len al tancament de tota activitat no essencial», ha assegurat, i ha advertit que l’estat d’alarma no ha suspès les autonomies ni ha derogat la llei de salut pública regional.

No té autoritat

En relació amb l’ordre firmada pel president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que obliga al «tancament total de la Regió, excepte els serveis mínims», el Ministeri de Sanitat ha recordat al president autonòmic que una ordre d’aquestes característiques només pot donar-la l’autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat, com a autoritat delegada en virtut de la declaració de l’estat d’alarma.

«El govern d’Espanya segueix en tot moment les recomanacions de l’OMS i reitera que ha adoptat les mesures més dràstiques a Europa i de les més estrictes a escala mundial per vèncer el coronavirus. El govern fa una crida una vegada més a la unitat d’acció entre les administracions i reitera la seva voluntat constant de coordinació i col·laboració amb les comunitats autònomes en la seva lluita contra la pandèmia», ha assegurat el ministeri en un comunicat.

Farmàcia i alimentació

Les úniques activitats econòmiques autoritzades a Múrcia serien el transport de mercaderies, farmàcia, alimentació, energètiques, gasolineres, companyies d’assegurances i bancs, correus, sector primari, i mitjans de comunicació.

En roda de premsa després de la reunió extraordinària del Consell de Govern, López Miras ha dit: «Jo no estic disposat a assumir més morts a la meva regió si podem evitar-les. «Prefereixo el desgast econòmic, que n’hi haurà, abans que la pèrdua de vides humanes».

«Ara és el moment de fer un nou pas en l’estat d’alarma. Un nou pas que resulta prudent i necessari», ha assegurat el president abans d’expressar el seu convenciment que l’Estat adoptarà una mesura similar per a tot Espanya en uns dies.

Els hotels, a disposició del govern

Ha anunciat així mateix que a partir de demà tots els hotels de la Regió es posaran a disposició del govern regional per ser utilitzats com a allotjament pel personal sanitari i de gestió de la crisi que ho requereixi, o per a prestació sanitària si els hospitals en el futur es queden sense llits.

D’altra banda, i respecte als subministraments sanitaris, ha dit que és conscient de les dificultats del ministeri en els enviaments, però «sense material aquesta guerra no es guanyarà», ha afirmat.

Quant a necessitats de material imprescindible en hospitals i residències de gent gran, Miras ha detallat la necessitat de 8.000 kits de diagnòstic del Covid-19, 40.000 de test ràpid, 16.000 bates impermeables, 40.000 bates d’un sol ús, 10.000 ulleres estanques, 2.000 protectors facials, 1,6 milions de mascaretes, 3.000 caixes de guants i 100 respiradors.

Ha considerat de dubtosa explicació la mesura anunciada per Pedro Sánchez de traspassar la gestió de les residències de gent gran privades a les autonomies, «però ho assumim», va agregar.

Notícies relacionades

Quant a mesures econòmiques, ha reclamat la flexibilització del pagament de préstecs, l’exoneració de la quota d’autònoms a persones en aïllament, a les que se’ls ha prohibit la seva activitat econòmica o a les que tenen una persona dependent al seu càrrec, així com que s’autoritzi endeutament amb caràcter finalista a les comunitats per les abundants despeses que comporta aquesta crisi.

Finalment, ha detallat que en el dia d’avui hi ha un total de 89 sanitaris encomanats pel virus a la Regió.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions