CONSELLS D'EXPERTS EN SALUT MENTAL

«Truquem a les persones grans 3 o 4 vegades al dia»

Es recomana que prenguin el sol, com a mínim durant 20 minuts al dia

zentauroepp52848669 abuelo casa200319105819

zentauroepp52848669 abuelo casa200319105819

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Les trucades de telèfon supleixen en aquest període de confinament les visites a les persones grans que viuen en residències. Convé mantenir amb elles un contacte de trucades diàries per ubicar-les en la situació actual de manera tranquil·la i que sàpiguen que la resta de la família està bé.

            Una altra situació és la que viuen les persones grans que estan soles a casa. Es permet continuar acudint a portar-los menjar i medicació, sota protecció (guants, mascaretes i distància de seguretat). Però també és molt important per a aquest col·lectiu de més vulnerabilitat mantenir amb ells el contacte telefònic freqüent. «Tres o quatre trucades al dia», indica el psicòleg Roger Ballescà, vicesecretari de la Junta del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. «Seran trucades per veure com estan, però també per ajudar-los a continuar establint les seves rutines diàries, una cosa essencial per a tothom, també per a la gent gran, per evitar sensacions d’aclaparament per tants dies sense sortir», puntualitza Ballescà. «És bo que s’aixequin cada dia a una mateixa hora, es rentin, es vesteixin i es pentinin i afaitin com si haguessin de sortir al carrer, però sense fer-ho. Prohibit portar el pijama tot el dia a casa», apunta el psicòleg.

Rutines més físiques al matí

L’especialista recomana destinar els matins a les tasques més físiques. Caminar per casa i realitzar estirades de braços i cames, fins i tot asseguts en una cadira, per suplir gimnàs i passejos al carrer. Netejar la casa, sempre que les condicions de mobilitat ho permetin, amb els peus a terra, sense arriscar-se a caigudes, contribueixen a protegir-se de virus i bacteris, al mateix temps que mobilitzen el cos. El descans a la tarda i la lectura o realització d’activitats més tranquil·les i asseguts, com veure la televisió, ajudarà a preparar-se per agafar millor el son.

Vint minuts de bany de sol diaris

Una altra recomanació molt important que indica el psicòleg és «buscar una finestra o balcó per rebre directament la llum del sol, com a mínim durant 20 minuts cada dia».

Pensaments i emocions en joc

Notícies relacionades

Tal com expressa l’especialista, «pensaments i emocions són molt difícils de controlar, però sí que podem fer-nos càrrec d’actituds i comportament», precisa. «Quan apareguin emocions com la tristesa en les persones grans, és bo deixar que aflorin. Si tenen ganes de plorar, que plorin, i si volen parlar de les seves pors, que ho facin. Però mantenir una actitud i ocupar-se ajudarà a tenir a ratlla els pensaments més negatius. Quan les persones grans expressin la seva preocupació, hem d’intentar reconduir les seves pors a serenitat, però permetent que expressin els seus temors», explica.

Apoderar-los

«Tots sabem que aquesta és una situació negativa, però la nostra vivència d’això, com l’afrontem i reflexionem sobre el que passa, ens pot ajudar a créixer, a retrobar-nos amb nosaltres, a crear corrents de solidaritat; ho estem veient diàriament», declara el psicòleg. També a les persones grans hem de saber transmetre’ls la seva important col·laboració en aquests moments. «Fer-los sentir que el confinament no és un acte passiu, sinó una contribució individual a posar fi al problema. És un acte proactiu», conclou Roger Ballescà.