SEGONS JUSTÍCIA

Els presos de l'1-O continuaran confinats a les presons pel coronavirus

No se'ls pot aplicar la directiva d'Interior que permet als reclusos en tercer grau dormir a casa seva mentre duri l'estat d'alarma

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els nou líders independentistes a la presó condemnats per l’1-O estarn confinats a les presons catalanes durant l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus. Segons han informat a Europa Press aquest dijous fonts de la Conselleria de Justícia, el reglament penitenciari no permet aplicar als presos classificats en segon grau, com és el cas de tots els interns per l’1-O, l’article 86.4, que preveu permetre passar les nits de tota la setmana a casa.

Segons un ofici del Ministeri de l’Interior que desenvolupa el decret de l’estat d’alarma per a les presons, cada centre penitenciari pot estudiar de manera individualitzada si es pot aplicar aquest article als interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat règim de flexibilitat, de manera que es quedin confinats a casa.

Això havia generat la interpretació que els presos del procés, a qui se’ls aplica l’article 100.2 de flexibilització per poder acudir a treballar o a exercir tasques de voluntariat, podien ser enviats a casa durant el període de confinament.

Fonts de la Conselleria de Justícia han assegurat que els nou presos, que són a les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona); a Mas d’Enric, al Catllar (Tarragona), i a Puig de les Basses, a Figueres (Girona), continuaran confinats als centres a l’estar en segon grau i no ser d’aplicació aquesta mesura.

Amb aquesta classificació, insisteixen, no se’ls pot aplicar l’article 86.4, que preveu que els interns puguin romandre al seu domicili amb un sistema de control telemàtic.

Quarantenes

Segons han explicat les fonts consultades, l’exconseller Josep Rull i l’expresident de l’ANC i exdiputat de JxCat Jordi Sànchez han donat negatiu a la prova de coronavirus després d’haver estat en quarantena a la infermeria de la presó per contacte amb un positiu.

Notícies relacionades

L’exconsellera Dolors Bassa espera actualment en quarantena a la infermeria de Puig de les Basses que se li faci el test per descartar si pot ser positiu en coronavirus.

Aquesta setmana, l’únic intern que ha fet ús del 100.2 i ha sortit de la presó ha sigut el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per resoldre «qüestions ineludibles» de gestió de la seva empresa, a Sentmenat (Barcelona). Cuixart va haver de sortir dilluns per fer un tràmit urgent que només ell podia realitzar com a màxim representant de la seva empresa i no va tenir contacte amb ningú.