LA VIDA I LES CURES AL CENTRE

Neixen de forma espontània grups de solidaritat veïnal a escales i carrers

Monitors de cau i el sindicat de cuidadores sense papers s'ofereixen per cuidar els més vulnerables

El Sindicat de Llogaters elabora un pla de xoc amb 10 mesures com una moratòria en els lloguers

cooperacio-foto-760x428

cooperacio-foto-760x428

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PDF l’encapçala un «contra la crisi del coronavirus, ajudem-nos entre les veïnes de forma segura» i el firma la Xarxa de Suport Mutu de Gràcia. Un document per activar grups de contacte a les escales i trams de carrer per mantenir-se informats i detectar qui té necessitats específiques o pot oferir recolzament. Aquesta iniciativa nascuda al barri barceloní de Gràcia (i que ja compta amb perfil de Twitter, @SuportGracia) només és una mostra de les desenes de xarxes de solidaritat veïnal que s’estan estenent per tot Barcelona. Des d’associacions de veïns fins a casals i esplais s’estan organitzant per teixir una xarxa de recolzament mutu i no deixar ningú a l’estacada. Des de cangurs gratis per a famílies que no tinguin amb qui deixar els fills fins a voluntaris per anar a fer la compra de gent gran per evitar que surtin de casa i corrin riscos innecessaris. A més de per missatges de whatsapp a través dels grups d’escoles, entitats i associacions, el gran mitjà de comunicació amb l’exterior aquests dies, aquestes iniciatives també s’estan donant a conèixer per les xarxes socials, mitjà que, a més, està ajudant que es multipliquin a diferents escales, carrers i barris.

Notícies relacionades

L’acabat de crear sindicat de cuidadores sense papers també ha emplenat el Raval de Barcelona de cartellets oferint cangurs gratis per a les famílies més vulnerables del barri i el Lokal, punt de referència per a molts veïns, aquest divendres comunicava que continuarà obert, «per ajudar a informar, contactar i actuar». «Estem veient que es tanquen espais i se suspenen activitats mentre molta gent del barri està desbordada, sense saber bé què fer i, mentre l’acomiaden, es queda aïllada a casa sense xarxa de recolzament. Necessitem activar el que ja tenim, xarxes de recolzament mutu i solidaritat, llocs de contacte, accions que siguin útils i segures perquè la gent conegui els seus drets, sàpiga que és el millor o el menys dolent i no es trobi sola, sobretot la més vulnerable. No podrem fer gaire, però sí estar allà per informar directament o virtualment per posar en contacte necessitats i possibilitats», afirmen des d’aquest refugi de recolzament mutu i lluita des de fa més 30 anys. 

Cobertura econòmica de les cures

El Sindicat de Llogaters, juntament amb nombrosos sindicats de barri, han respost a les mesures plantejades a l’inici d’aquesta crisi per la patronal amb un pla de xoc particular. «En vista de la crisi i l’excepcionalitat, instem els poders públics a decretar un pla de xoc. La vida i les persones, primer. Impulsem 10 mesures urgents, entre aquestes una moratòria del pagament del lloguer i les hipoteques», diuen. Aquest pla impulsat pels sindicats de barri també demana la cobertura econòmica de les cures «com a mesura excepcional per a aquells treballadors que no puguin assistir al seu lloc de treball per fer-se càrrec de terceres persones afectades pel virus, convalescents o afectades pel tancament dels centres educatius, de les residències de gent gran i dels centres de dia».