EPIDÈMIA DE COVID-19

¿Què hi ha de cert en la relació entre ibuprofèn i coronavirus?

El ministre de sanitat francès, Olivier Véran, afirma que el fàrmac agreuja la malaltia però encara no hi ha estudis científics que ho corroborin

corona-4901880 1920

corona-4901880 1920

2
Es llegeix en minuts
Begoña González / Valentina Raffio

Aquesta setmana el ministre de sanitat francès, Olivier Véran, va alertar que prendre ibuprofèn i altres medicaments antiinflamatoris podia empitjorar la infecció per coronavirus, pel que va recomanar als qui tinguessin febre que prenguessin paracetamol. L’afirmació de Véran va causar un gran impacte i un profund debat a les xarxes.

En un missatge en el seu compte oficial de Twitter, Véran va advertir que«prendre medicaments antiinflamatoris (ibuprofèn, cortisona...) podria ser un factor en l’empitjorament de la infecció. Si té febre, prengui paracetamol. Si ja està prenent medicaments antiinflamatoris o té dubtes, consulti el metge», ha afirmat.

El missatge de Véran es va publicar en un moment en què a França corrien per les xarxes diverses boles sobre els antiinflamatoris, com que l’ibuprofèn empitjora l’evolució del Covid-19, una informació falsa que suposadament venia de la Universitat de Viena i que s’ha desmentit. A més, també circula la bola que el Dr. Muriel Alvarez, de l’Hospital de Tolosa, ha detectat 4 pacients joves greus que havien pres antiinflamatoris com l’ibuprofèn. Una informació que ha desmentit l’hospital, segons recull Esther Samper a Twitter, una doctora que està col·laborant a eliminar boles. 

Alguns estudis publicats anteriorment, i per descomptat previs a l’aparició del coronavirus, havien ressenyat una relació entre l’ús d’antiinflamatoris i l’empitjorament d’algunes infeccions víriques com otitis, amigdalitis, rinofaringitis, infeccions pulmonars i de la pell. És a dir que es va detectar, malgrat que ja se sospitava des de feia dècades, que els medicaments de la família dels antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) podien entorpir la recuperació contra certes infeccions, tal com explica la doctora Samper a EL PERIÓDICO.

No hi ha proves

«Aquests resultats responen a infeccions molt diverses, és un indici però no serveix per recolzar la informació del ministre francès. Només serviria un estudi si hi hagués dades de pacients que hagin empitjorat en prendre-ho i això encara no ho sabem», afirma la doctora. «No sabem en què es basa la informació del ministre, si es basa en estudis, no són públics», diu. 

Notícies relacionades

Per això, és important ressaltar que és molt arriscat canviar qualsevol tractament per una informació tan confusa i que genera tants dubtes perquè no coneixem en què es recolza. «En general és important ressaltar que el paracetamol té un perfil de seguretat millor que l’ibuprofèn, però cada pacient és diferent», afirma Samper. 

«En aquests moments amb tanta informació errònia i boles, t’adones de com d’important que és citar fonts quan dones informació sanitària», diu la doctora i autora de 'Si escuece cura’ (Ed. Cálamo). «És fonamental consultar el metge i en cas d’informacions sanitàries, vinguin de qui vinguin, preguntar per les fonts», afirma.