Primer dia d'estat d'alarma a Madrid: compliment a mig gas

Alguns ciutadans se salten les restriccions, al·legant desconeixement o que «els nens no aguanten a casa»

La policia municipal imposa 199 denúncies pels incompliments i deté una persona

undefined52796837 transe ntes pasean por la ciudad de madrid que amanece pract200315172126

undefined52796837 transe ntes pasean por la ciudad de madrid que amanece pract200315172126 / Joaquin Corchero AFP7

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Madrid lluia aquest diumenge al matí, el primer dia en estat d’alerta  per frenar el coronavirus, com un diumenge d’agost, d’aquests que fa tanta calor que pocs s’atreveixen a sortir. Però hi havia gent, molta més de l’esperada després de l’entrada en vigor de les restriccions als moviments més forts que ha patit Espanya en la democràcia. De fet, es veia alguns pares de passeig amb nens, grups de turistes, algun corredor i bastants cotxes. Res a veure amb un diumenge normal però sí molts més desplaçaments del que permet el decret que declara l’estat d’alarma i que va entrar en vigor dissabte a la nit a diumenge.

Va contribuir a aquesta situació que amb prou feines hi havia policia pel carrer, tret de les zones més cèntriques, on algunes parelles d’agents s’afanaven en avisar els vianants que no està permès sortir tret que es vagi a treballar, comprar, passejar el gos i poc més. Al matí les forces de seguretat encara no tenien ordres de començar a multar els incomplidors, en virtut de l’ordre dictada pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que estableix sancions que van des dels 100 euros, en casos lleus, fins als 600.000 en casos de greu resistència a l’autoritat. La situació va canviar a la tarda. En unes hores la policia municipal de Madrid va informar s’havien interposat 199 denúncies i s’havia detingut una persona per resistència a l’autoritat, sobretot als districtes de Puente de Vallecas i Centro, segons Europa Press.  

Des del desconeixement a les excuses

Notícies relacionades

Els motius al·legats pels infractors  per abandonar les seves cases són variats. Alguns, com una parella amb una nena que tornaven de fer la compra a l’entorn de Conde de Casal, al·legaven que havien llegit que les restriccions entraran en vigor dilluns. I no eren els únics. «Hi ha molta confusió, alguns pensen que les prohibicions comencen demà perquè així es va publicar en un primer moment als mitjans de comunicació», assenyalava un agent situat als voltants del Museu del Prado, on parelles de turistes feien fotos de l’exterior de la pinacoteca, malgrat que només està permès sortir d’un en un i no per visitar monuments. Si bé una de les seves companyes, apostada a Callao, assegurava que la «gent es fa la ximple, sap perfectament que no pot sortir, però dona excuses de tota mena».

'Coronavirus avui'

Subscriu-te a la nostra newsletter per conèixer tota l'actualitat i la informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercusions

Amb sinceritat, una mare que passejava amb la seva filla per l’avinguda del Mediterráneo assenyalava que coneix i comprèn les restriccions però que «els nens tancats a casa no aguanten» i que pensava només fer un volt, sense tocar res ni asseure’s a cap banc, per minimitzar els riscos de contagi. Mentrestant, en un Lidl proper la gent esperava una llarga cua, fora de l’establiment, a un metre de distància, per evitar aglomeracions a l’interior, on abans d’entrar s’havien de posar guants. «A casa meva ara hi ha baralles per sortir a fer la compra», deia amb sorna un dels que esperaven a entrar.