EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS

La Conferència Episcopal Espanyola crida a suprimir les processons a tot Espanya

Alguns bisbes, com els de Valladolid, Alacant, Mèrida-Badajoz, Mallorca i Ceuta, s'han avançat a les recomanacions de la CEE i han suprimit precisament aquestes desfilades

undefined38068457 gra194  madrid  15 04 2017   integrantes de la secci n de in200313215007

undefined38068457 gra194 madrid 15 04 2017 integrantes de la secci n de in200313215007 / Luca Piergiovanni

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Conferència Episcopal Espanyola ha emès unes orientacions davant de la propagació del coronavirus en les quals afirma que les processons d’«aquest temps» han de suprimir-se. Tot i que en la nota no s’especifica si es refereix a les de Setmana Santa, alguns bisbes, com els de Valladolid, Alacant, Mèrida-Badajoz, Mallorca i Ceuta, s’han avançat a les recomanacions de la CEE i han suprimit precisament aquestes desfilades que acompanyen a les celebracions de la Setmana Santa.

«Aquesta situació [la crisi del coronavirus] ens convoca a una creativitat pastoral per ajudar-nos uns als altres a viure la Quaresma i la Setmana Santa d’una manera nova. Els pastors estem especialment convocats a una nova entrega i creativitat en la manera d’acompanyar el Poble de Déu», afegeix en un altre moment de les consideracions que, segons precisa, es poden modificar en funció de l’evolució de la situació i les indicacions de les administracions.

Així, assenyala que en aquest itinerari quaresmal, «mancat d’alguns signes litúrgics comunitaris i de les expressions de la devoció popular al carrer», estan cridats a un camí encara més arrelat en el que sosté la vida espiritual: «l’oració, el dejuni i la caritat». «Que els esforços realitzats per contenir la propagació del coronavirus s’acompanyin del compromís de cada fidel per al bé major: la cura de la vida, la derrota de la por, el triomf de l’esperança», afegeixen.

D’altra banda, precisen que les mesures presents i futures obliguen a mantenir distàncies i demana cultivar la proximitat de l’oració, especialment pels que pateixen la malaltia, els seus familiars i amics, pel personal sanitari, així com per qui treballen per la contenció en la propagació del virus.

Igualment, consideren que els temples poden romandre oberts per a l’oració personal i invocar el Senyor els dons de la saviesa i fortalesa per viure aquest moment.

ELS BISBES PODEN DISPENSAR DE L’EUCARISTIA DIUMENGE

En tot cas, recorda que els bisbes poden dispensar els fidels de l’Eucaristia de diumenge i animen que, mentre duri la situació d’emergència, se segueixi la celebració de la missa en família pels mitjans de comunicació.

«Durant aquest temps cada Bisbe pot dispensar del precepte dominical als qui no participin presencialment en l’Eucaristia per aquests motius», assenyala al document en què apunta que les celebracions habituals de l’Eucaristia poden mantenir-se amb la sola presència del sacerdot i un possible petit grup convocat pel celebrant. Alguns bisbes espanyols, com el de Madrid o el de Còrdova, ja han decidit fer aquesta dispensa.

A més, la CEE recorda que a causa de la seva vulnerabilitat, és aconsellable que les persones amb malalties cròniques, ancianes, debilitades o amb risc potencial, i els qui hi conviuen, s’abstinguin d’acudir a la celebració de l’Eucaristia. «A tots se’ns està recomanant sortir de casa el menys possible», recalquen.

En cas de celebracions obertes al poble recomanen evitar la concentració de persones. Igualment, remarca que s’han de suspendre les catequesis presencials però animen a continuar la catequesi en família, per a la qual cosa les parròquies han d’oferir orientacions i recursos. També se suspenen les xerrades, trobades formatives, actes de devoció, concerts, conferències o esdeveniments de caràcter similar en temples i dependències diocesanes.

POSPOSAR CELEBRACIONS

Respecte a la celebració de funerals i exèquies, es recomana que participin únicament els familiars i persones més properes posposant-se en la mesura possible les altres celebracions.

D’altra banda, apunta que, de manera extraordinària, es recomana rebre la comunió a la mà. Igualment, aconsella que els celebrants i els qui distribueixen la comunió i preparen els objectes litúrgics han d’extremar la cura en la desinfecció de les mans. Juntament amb això, s’ha d’ometre el ritu de la pau o expressar-se en un gest que eviti el contacte físic.

Quant al sagrament del perdó, suggereix que podria celebrar-se en espais o àmbits que assegurin la intimitat i la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries. «Els preveres estem cridats a oferir mitjans per preparar la celebració a casa, temps i espais adequats per oferir la Misericordia a qui la sol·liciti en aquest singular temps quaresmal», recorda.

«L’emergència sanitària que estem patint amb el coronavirus posa en primer pla la preocupació màxima per la gravetat de la situació creada en tots els llocs i activitats, que continua experimentant un creixement exponencial», assenyalen.

Al costat d’aquesta «preocupació raonable», indiquen aquestes mesures «necessàries», algunes de caràcter «extraordinari», seguint els consells i les decisions que des del Govern, el ministeri de Sanitat i les comunitats autonòmiques s’estan indicant.

RESPONSABILITAT CIUTADANA I SOLIDARITAT

D’aquesta manera, com a cristians, apel·len tant a la responsabilitat ciutadana com a la solidaritat fraterna cap als afectats i criden a aquesta solidaritat en la cura a les persones més dèbils i necessitades d’ajuda, malalts ancians i sols, però també davant de les conseqüències econòmiques i socials.

Els bisbes recalquen també que cal realitzar esforços i renúncies tot i que resultin «doloroses». «Especialment els joves estan cridats a col·laborar i donar testimoni de fraternitat», afegeixen fent una crida a seguir les indicacions dels responsables de la salut per evitar l’avenç accelerat de la malaltia amb les mesures higièniques i evitant contactes que facilitin el contagi.

Notícies relacionades

«Aplicar mesures higièniques com el rentat de mans freqüent amb aigua i sabó o amb solució hidroalcohòlica, tapar-se al tossir amb mocador d’un sol ús immediatament o al plec del colze, així com la neteja de superfícies que haguessin pogut ser esquitxades amb tos o esternuts [...]. Evitar llocs freqüentats en els quals no sigui possible mantenir la distància de seguretat interpersonal d’un metre com a mínim. Es recomana sortir de casa com menys millor», enumera.

La Conferència Episcopal Espanyola mostra també la seva disposició a col·laborar responsablement en tot el necessari per al control d’aquesta pandèmia atenent les indicacions de les autoritats sanitàries, especialment la concreció de l’estat d’alarma, per la qual cosa precisa que aquests criteris podran ser actualitzats en la mesura que evolucionin els esdeveniments i sorgeixin noves mesures per part de les Administracions públiques.