crisi sanitària

Coronavirus: Euskadi aprova la declaració d'emergència sanitària

Urkullu ha demanat «unitat en la resposta» i ha remarcat que les mesures tindran un temps limitat

GRAFCAV1027. VITORIA (ÁLAVA), 10/12/2019.- El Lehendakari Iñigo Urkullu durante su intervención tras entregar el premio Rene Cassin de Derechos Humanos 2019 a Federico Mayor Zaragoza, director general de la Unesco entre 1987 y 1999, en un acto celebrado este martes en la sede de la Presidencia del Gobierno Vasco en Vitoria.EFE/Adrián Ruiz de Hierro

GRAFCAV1027. VITORIA (ÁLAVA), 10/12/2019.- El Lehendakari Iñigo Urkullu durante su intervención tras entregar el premio Rene Cassin de Derechos Humanos 2019 a Federico Mayor Zaragoza, director general de la Unesco entre 1987 y 1999, en un acto celebrado este martes en la sede de la Presidencia del Gobierno Vasco en Vitoria.EFE/Adrián Ruiz de Hierro / Adrián Ruiz de Hierro (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha anunciat aquest divendres l’activació de la Declaració d’Alerta o Emergència Sanitària a Euskadi’ amb motiu de la pandèmia per coronavirus, una mesura que obre la porta a l’adopció de mesures com el confinament de persones als seus domicilis, la restricció de l’accés a determinades zones i la limitació de serveis públics o del consum de béns.

El ‘lehendakari’, en una compareixença per via telemàtica, ha reconegut que les mesures que s’estan adoptant impliquen un esforç «extraordinari» per a la població, tot i que ha assegurat que es tracta d’unes actuacions «justificades» davant de la «gravetat» la pandèmia. «Encara no ha passat el pitjor», ha advertit, després del que ha anunciat que caldrà «intensificar l’esforç col·lectiu» per combatre el Covid-19.

Urkullu ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per via telemàtica després de la reunió extraordinària del Consell de Govern feta aquest divendres, en què s’ha analitzat la situació de la pandèmia per coronavirus i les mesures per combatre aquesta crisi sanitària a Euskadi.

En una intervenció sense presència de periodistes, que han plantejat les seves preguntes al ‘lehendakari’ per via telemàtica, el president basc s’ha referit a les repercussions que pot tenir la Declaració d’Alerta o Emergència Sanitària i l’activació del Pla de Protecció Civil, que també s’ha acordat aquest divendres.

En aquest sentit, ha recordat l’article 8 de la Llei de Gestió d’Emergències del País Basc obre la porta a la possibilitat d’aplicar mesures «que afectin drets de la ciutadania en els termes establerts per les lleis, així com adoptar mesures d’obligat compliment per als seus destinataris».

Evacuacions i restriccions

L’esmentat article assenyala que entre aquestes possibles mesures, es troba «el confinament de persones a casa seva o en llocs segurs», l’«evacuació o allunyament de les persones dels llocs de perill», la «restricció d’accés a zones de perill o a zones d’operació», i «la limitació o condicionament de l’ús de serveis públics i privats o el consum de béns».

Notícies relacionades

També es recull en aquest article la possibilitat de «limitació o prohibició d’activitats en llocs determinats i obligació d’adoptar precaucions, prevencions o comportaments concrets». Totes aquestes mesures, segons es recull en la llei, tindran una vigència «limitada estrictament al temps necessari per afrontar l’emergència, hauran de ser proporcionades a l’entitat del risc i no donaran dret a cap indemnització».

Junt amb la Declaració d’Emergència Sanitària i l’activació del Pla de Protecció Civil, en la reunió d’aquest divendres Urkullu, ha firmat un decret en el qual, en virtut de la Llei Basca de Gestió d’Emergències, assumeix la direcció única i de resposta de protecció civil l’actual situació d’emergència. Aquestes tres resolucions del Govern es publicaran al Butlletí Oficial del País Basc (BOPV) dilluns.