EPIDÈMIA GLOBAL

Oriol Mitjà augura un augment de casos i el col·lapse de les UCIs si no es prenen mesures dràstiques

L'epidemiòleg assegura que el 18 de març hi haurà 1.500 infectats a Catalunya i advoca pel tancament d'escoles i de centres comercials

oriolmitja2

oriolmitja2

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’investigador de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona Oriol Mitjà ha augurat que, si a Catalunya no es prenen mesures més dràstiques per contenir el coronavirus, s’arribarà a la xifra de 1.500 infectats el 18 de març i es produirà un col·lapse de llits de l’UCI als hospitals a finals de març.

En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous, Mitjà ha assenyalat que s’ha demostrat que l’aïllament domiciliari no funciona. Ha remarcat que a Catalunya el virus té en aquests moments una taxa de reproductivitat del 2,6 i que a Itàlia la taxa és de l’1,7. Segons el seu parer, és necessari reduir aquesta taxa per sota d’1. A Wuhan, ciutat xinesa origen de l’epidèmia, ho van aconseguir en tres setmanes «perquè ho van tancar tot».

Mitjà ha recordat que actualment als hospitals catalans hi ha uns mil llits d’unitats de cures intensives i que s’estan produint moltes baixes entre el personal sanitari. Sense anar més lluny, a l’hospital d’Igualada, on hi ha un important brot. En aquest centre hi ha, de moment, vuit treballadors infectats i 200 en quarantena.

Els casos augmentaran

Segons el parer de Mitjà, el brot d’Igualada era una situació «esperable» i demostra que ja es comença a veure com «s’accelera la propagació». «Les prediccions van només en una direcció: que hi haurà un augment de casos. No hem arribat encara a la situació d’Itàlia o Madrid, ho farem en una o dues setmanes, però hem de fer les coses bé», ha assenyalat.

«El nombre de casos augmentarà sí o sí i hem de prendre les mesures perquè no continuï passant. Com abans ho fem, abans pararem la malaltia», ha recalcat el metge, partidari de «prendre mesures extraordinàries durant uns quants dies».

«Per saber si ho estem fent bé, hem de mirar el nombre de reproduccions, el nombre de casos que cada persona infecta. Avui estem en un 2,6 per persona, que és bastant dolent. Per tant, les mesures en el dia d’avui són insuficients». Segons Mitjà, «a Itàlia estan en 1,7, i a la Xina, per sota d’1. Si una persona infecta menys d’una, la corba disminueix. Ara per ara, aquí podem esperar que el nombre de casos augmenti en els pròxims 7 dies. Ara estem diagnosticant 25 casos cada dia i en els pròxims en diagnosticarem entre 40 i 50 cada dia».

Pel tancament d’escoles

Mitjà és una dels experts que des que va esclatar l’epidèmia ve reclamant accions més contundents, com ara tancar escoles i superfícies comercials. Ha assenyalat que a Catalunya hi podria haver uns 700 casos de coronavirus sense diagnosticar. «Crec que hi podria haver 700 casos més que no s’estan diagnosticant, perquè no es fa la prova a tothom. Per això volem ampliar les proves de test. És important perquè aquestes persones continuen sent infeccioses», ha advertit.

Notícies relacionades

Segons l’especialista, «de moment, les mesures no han sigut suficients i no han acabat de funcionar, perquè no fan retrocedir la corba d’incidència, i són necessàries mesures addicionals, que farien que el nombre de casos absoluts no augmenti tan ràpidament i que doni temps que el sistema sanitari pugui atendre aquests casos».

Respecte al tancament d’escoles, Mitjà apunta que els nens «no tenen la malaltia greu però són portadors i les escoles no deixen de ser un espai que els nens comparteixen durant moltes hores. Tancar les escoles és una bona opció, sobretot per a la transmissió». Educació ha ordenat aquest dijous el tancament de totes les escoles de Catalunya a partir de dilluns.