La Generalitat enutja el sector al donar només 20 milions extres per a assumptes socials

L'augment de la partida per a centres de discapacitat, tercera edat i infància suposa un increment de l'1%

Fonts del sector mostren la seva decepció i titllen d'«insuficient» la millora, sobretot en dependència

undefined45315010 madrid  02 10 2018  residencia de ancianos con guarder a con181004115757

undefined45315010 madrid 02 10 2018 residencia de ancianos con guarder a con181004115757 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat rectifica i amplia la partida dels nous pressupostos destinats a les persones amb dependència i nens que viuen en centres de la Generalitat. En concret, augmentaran en 20 milions els recursos, una cosa, que el sector titlla d’«insuficient» especialment en la inversió en la dependència. Entitats, patronal i sindicats reclamaven 90 milions més per a les cures, i demanen ara saber com es concretaran els recursos promesos.

És difícil quantificar en percentatge els diners afegits, perquè no està clara quina part d’aquests 20 milions anirà destinada a dependents i quina a menors tutelats. El pressupost de la Generalitat per a dependents el 2020 és de 1.594 milions, en tant que la quantitat prevista per a menors acollits en centres del Govern és de 306 milions. La millora equival, per tant, a un 1%.

Salaris baixos i congelats

El principal problema que tenen les residències i entitats d’atenció social públiques a Catalunya és que fa 10 anys que perceben els mateixos ingressos del Govern per prestar el seu servei. Però la demanda ha augmentat, els costos ho han fet prop d’un 16%, mentre que els sous no s’han elevat. «Tenim treballadors mal pagats, amb uns convenis miserables, no trobem gent per treballar», sentencia Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR) a Catalunya.

Ja fa mesos que el sector, amb participació de les patronals, entitats i sindicats, va crear una taula unitària on demanava una revisió i un augment de les tarifes pel servei que presten. Una cosa que es va traduir en els nous comptes de la Generalitat amb 15 milions extres el 2020: en total una despesa de 1.594 milions. La dada va irritar el sector, que va esclatar al sortir de la presentació dels comptes titllant els pressupostos de «presa de pèl». Aquest dimarts, en una trobada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, els han promès 20 milions per a tres àmbits diferents: persones amb dependència i infància. La xifra segueix molt lluny dels càlculs que fa el sector. 

Si tot l’augment promès avui anés als dependents, serien 1.614 milions els que s’inverteixen. Però els representants han explicat que necessiten 1.669 milions de forma urgent per al 2020, i 300 milions més en els pròxims quatre anys. Uns fons que, segons ha expressat en reiterades ocasions el sector, han de servir per «garantir la dignitat de l’atenció». «No pot ser que estiguem perdent diners prestant serveis públics», es queixen. 

La concreció, a l’abril

Notícies relacionades

«Ens han dit que fins al mes d’abril no sabrem en què es concreta aquesta despesa», expliquen fonts presents a la trobada. Perquè potser, segons els càlculs del Govern, això s’acabi traduint en un 2% d’augment de les tarifes. «Amb això no ens podem permetre cap millora salarial, no serà significativa», expliquen fonts del sector.

Aquests diners extres, que no estaven pressupostats en un primer moment, surten de la «reducció del dèficit» que el Govern central preveu per a aquest any 2020. Són un total de 72 milions d’euros, que el vicepresident Aragonès ja va xifrar en una sessió parlamentària la setmana passada. Part d’aquests diners, segons va exposar llavors Aragonès, anirà també destinat a polítiques de vivenda.