Covid-19

Itàlia aïlla el seu motor econòmic pel coronavirus

Les regions afectades per la quarantena suposen el 31% del PIB del país alpí

El desconcert regna a la zona delimitada, on les aerolínies comencen a anul·lar vols

zentauroepp52691170 08 march 2020  italy  rome  a couple kiss while a woman in a200308224851

zentauroepp52691170 08 march 2020 italy rome a couple kiss while a woman in a200308224851 / Alfredo Falcone LaPresse via ZUM

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La confusió és gran a Itàlia, una mica comprensible per la novetat d’una epidèmia com la del coronavirus, mai coneguda en època moderna en un país europeu, i que amenaça de propagar-se, amb tota probabilitat, durant les pròximes setmanes a altres estats de la Unió Europea. A mesura que s’avaluen els efectes del decret del govern que aquest diumenge ‘va tancar’ 15,5 milions d’habitants del nord d’Itàlia per intentar contenir el virus, també es fan càlculs sobre l’impacte que tindrà sobre l’economia nacional. La UE ha garantit la màxima flexibilitat al país, que obligatòriament haurà d’augmentar el dèficit respecte al 3% previst. Tot i així, no serà suficient la imaginació de l’empresariat italià per contenir les pèrdues econòmiques. Alguna cosa i algú es perdrà pel camí.

Les tres regions i 14 províncies afectades pel tancament governamental a causa del Covid-19 representen el 31% del PIB nacional, és a dir l’equivalent a uns 465.000 milions sobre 1,8 bilions. El REF Ricerche i altres instituts han calculat que el possible perjudici econòmic de la mesura no serà inferior a un 9,1% d’aquest 31% que produeix el nord del país. És a dir, d’almenys 10.000 milions d’euros, el que en l’àmbit nacional significarà entre un 1% i un 3%.

Els únics sectors que els centres d’anàlisi preveuen que augmentaran la facturació són els de l’alimentació i les comunicacions. El primer representa el 12% del PIB nacional (205.000 milions) i el segon el 2% (18.400 milions).

En les primeres hores d’aplicació del decret del govern –que va ser publicat en un butlletí oficial extraordinari diumenge de matinada–, els canals de totes les televisions van posar tot el seu afany a explicar-ne reiteradament tots els detalls perquè el públic en general entengués què estava començant a passar. En poques paraules i resumint, tot tancat menys els bars i restaurants si respecten la distància d’un metre entre un client i l’altre. Totes les altres coses, estan en les mans dels ciutadans, a qui tant el president de la República com el Govern van tornar a dirigir-se per demanar-los que «es tracta d’un esforç necessari» i que «tot depèn de l’autoresponsabilitat de cadascú».

¿Què passa amb els ‘atrapats’?

Els ciutadans es podran moure dins l’immens espai marcat, però alhora es plantegen innombrables qüestions concretes. ¿Què han de fer els turistes atrapats en aquestes regions? ¿Qui pot viatjar i com? Alitalia ha suspès des d’avui tots els vols internacionals des de Milà, desplaçant-los a Roma, i des de la capital de la Llombardia només es portaran a terme vols nacionals. Les companyies internacionals estan tancant una rere l’altra els vols de i cap a Itàlia. Ara per ara els trens circulen normalment dins el territori delimitat, amb pocs passatgers.

Alhora, totes les empreses del nord, que depenen d’altres regions i països pel que fa a matèries primeres i vendes, es plantegen com entrar i sortir de l’espai tancat, per la qual cosa es dona per descomptat que el Govern emetrà en les pròximes hores un altre decret il·lustrant en detall com s’hauran de comportar els transports de mercaderies.

Les regions del sud estan fent públiques ordenances sobre el que anomenen l’èxode del nord, és a dir persones que s’escapen de les províncies tancades per tornar als seus llocs d’origen o les seves segones vivendes de vacances.  El president autonòmic de Nàpols, Michele Emiliano, va dictar ahir una ordenança perquè els que arriben del nord siguin sotmesos automàticament a una quarantena.

El decret allarga fins al 3 d’abril el tancament de les escoles i universitats, el que, en realitat, significa que fins després de Pasqua no es reprendran les classes.

Notícies relacionades

L’últim informe de Protecció Civil sobre el contagi assenyala un augment dels infectats de 1.326 persones en un dia (de dissabte a diumenge) i 366 morts (133 en un dia). Els difunts tenien una edat mitjana de 81 anys i el 90% presentava altres patologies abans de detectar-los el virus. El total de persones curades puja a 622, que representen el 5,6%. La xifra d’infectats era diumenge de 7.375, per la qual cosa Itàlia es col·loca en el segon lloc de la llista per països després de la Xina, tant per nombre de contagiats com de difunts.

A més, mentre el país viu aquests dies enmig de la confusió, han començat a emmalaltir pel Covid-19 alguns polítics i els palaus del govern tremolen, fins al punt que són diversos els ministres que se sotmeten a proves diàries d’infecció. 

Aplaudiment de l’OMS a les restriccions

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va elogiar les mesures «valentes» preses per Itàlia en un intent d’aturar la propagació del virus al país, qualificant-les de «veritables sacrificis».