DIA DE LA DONA

El feminisme pren els carrers amb el repte de superar el clima de divisió

La por del coronavirus, el fet que caigui en diumenge i els xocs en el moviment poden restar afluència als actes del Dia de la Dona

El PSOE i Podem acudiran a la manifestació a Madrid per separat, a la qual per primera vegada assisteix també el PP

zentauroepp47269868 soc200307170903

zentauroepp47269868 soc200307170903 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Valentina Raffio

De nou 8 de març i de nou les dones estan cridades a donar un cop de puny sobre la taula i demostrar que hi continua havent mil i un motius per sortir al carrer. No obstant, després del gran èxit de les dues últimes convocatòries, amb milers de dones secundant una vaga sense precedents a la feina i milions més inundant els carrers en múltiples actes i manifestacions, ¿aquest any es repetirà la fita?

És molt difícil, per diversos motius. En primer lloc, perquè quan arribes a un nivell tan alt de seguiment, és complicat continuar al mateix ritme. En segon lloc, per la por del coronavirus que recorre llars i empreses. Sanitat ha recomanat que tot aquell que tingui algun símptoma, es quedi a casa. En tercer lloc, perquè aquest any l’estratègia no és unitària i mentre alguns territoris, com Catalunya, sí que han cridat de nou a la vaga, d’altres han optat per diferents fórmules, ja que cau endiumenge i per allò de sorprendre i intentar agafar força. I, finalment, si el feminisme va acudir unit a les últimes convocatòries, en aquesta ocasió les divisions en el moviment s’han incrementat, atiades per la bronca política entorn de la llei de llibertat sexual. Però que sigui difícil no significa que no es pugui aconseguir.

El clima de divisió ha provocat que algunes feministes de reconegut prestigi, com Amelia Varcárcel, hagin anunciat que no assistiran a cap convocatòria institucional. El PSOE Unides Podem, enfrontats, per l’anomenada llei ‘sí és sí’, impulsada pels morats i injuriada per Justícia i la vicepresidència Carmen Calvo, hi acudiran, però per separat. I, per primera vegada, hi assisteix el PP, que també ha patit xocs interns per aquesta decisió. Davant d’aquest clima, la comissió 8-M, que organitza els actes del Dia de la Dona des de 1977, ha fet una crida a la unitat, a deixar aparcades les diferències i apostar pels temes que sí que uneixen el feminisme, entre els quals, el terrorisme masclista que ja ha assassinat aquest any 14 dones, tres més que l’any passat a hores d’ara.

El manifest, temes de consens

El manifest que crida a participar en els actes pel Dia de la Dona esmenta, a més, la violència sexual, el respecte a la diversitat sexual i la identitat de gènere o canvis en la situació laboral que permetin la conciliació i acabin amb la bretxa salarial o els sostres de vidre, entre moltes altres reivindicacions. Però deixa fora aquells temes que generen més enfrontaments com ara la prostitució o una menció expressa als drets de les persones trans. En el manifest de la convocatòria barcelonina, a més, aquest any també es destaca la lluita per la justícia social i climàtica i la unió amb les reivindicacions del moviment ecologista.  

Les impulsores d’aquesta protesta recorden que aquest Dia de la Dona caldrà anar molt més enllà de les tradicionals vagues, gairebé sempre enfocades a les feines assalariades, i aconseguir que durant un dia sencer «les dones es plantin i deixin de sostenir el sistema», cadascuna a la seva manera i dins de les seves possibilitats. Així que, malgrat les divisions, aquest any el feminisme torna a sortir al carrer recordant que la seva lluita també és interseccional, antiracista, ecologista, inclusiva i diversa. 

Principals convocatòries

Notícies relacionades

Madrid hi haurà diversos actes des de primera hora, però la convocatòria central és la manifestació, que partirà a les 17.00 hores des d’Atocha i acabarà a la plaça Espanya, on s’ubicarà l’escenari on es pronunciaran els principals discursos. L’any passat hi va haver més de 375.000 assistents, el doble que el 2018, segons la Delegació del Govern. Si l’any anterior l’objectiu de la comissió 8-M va ser demostrar, amb la vaga, que si paraven les dones, es parava el món, en aquesta ocasió el col·lectiu convocant a la Comunitat de Madrid ha optat per la Revolta Feminista, que ha consistit a organitzar actes reivindicatius durant tot un mes per demostrar que la lluita per la igualtat no és flor d’un dia. Amb aquests elements, la comissió espera que la manifestació torni a ser massiva. 

Barcelona, el col·lectiu Vaga Feminista convoca una vaga laboral, de consum i d’atenció de 24 hores. La manifestació central, que l’any passat va reunir més de 200.000 dones, començarà les 17.00 hores a la plaça Universitat. Entre els destacats del dia 8, la concentració per a dones migrants, racialitzades o refugiades que partirà a les 8.30 des de l’estació de ferrocarrils de Sarrià i amb la qual es reivindicarà la lluita (moltes vegades invisibilitzada) d’aquests col·lectius. A Girona, la convocatòria principal se cita a les 18 h a la plaça 1 d’Octubre. A Lleida, a les 18 h a la plaça Ricard Vinyes. I a Tarragona, a les 17.30 h a la plaça Imperial Tàrraco.