La policia es reconeix limitada per trobar desapareguts amb trastorns mentals

L'entitat Inter-sos reflexiona sobre la salut mental i les desaparicions sense causa aparent

Els experts demanen coordinació i recomanen inscriure dades personals en objectes que no es treguin

alzheimer

alzheimer

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les demències, l’Alzheimer, l’esquizofrènia i els trastorns psicòtics s’amaguen darrere de «moltes» desaparicions, o almenys, són un motiu de risc. Però la policia es reconeix limitada, ja que, segons han explicat en aquesta xerrada, abans les persones malaltes han d’estar incapacitades. És una de les conclusions a què ha arribat l’associació Inter-SOS (Associació de Familiars de Persones Desaparegudes sense Causa Aparent) en una trobada aquest dissabte a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) on diversos experts han reclamat més coordinació entre professionals per poder evitar les desaparicions. 

Un jove a qui havien diagnosticat psicosi i trastorn de personalitat pel consum de marihuana va trucar un dia a la seva mare des d’un bosc de Gènova perquè creia que uns extraterrestres se’l volien menjar. Prèviament, ja s’havia escapat dues vegades a Catalunya i a Anglaterra. «El sistema ha de canviar perquè posen moltes traves per trobar persones desaparegudes amb trastorns. Si no em truca, no sabria trobar-lo», exposa una carta de la mare d’aquest jove que s’ha llegit en aquesta xerrada. 

«Hi ha persones que es desorienten i no saben on són, deambulen perdudes», ha explicat la psicòloga clínica Margarita Barranco. La mateixa experta ha assenyalat que en el cas de les persones amb esquizofrènia o trastorns psicòtics el risc radica que «escolten veus que els diuen que han de marxar a un altre lloc». Tot i que també ha advertit que les sectes o el consum de drogues són darrere d’aquestes desaparicions. 

«Una desaparició no és un delicte, i si no tenen una incapacitació jo, com a policia, no hi puc fer res», va sentenciar la Laura Villanueva, agent de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de les Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra. Villanueva també ha lamentat que de vegades els familiars no expliquen a la policia que els desapareguts tenen diagnosticada una malaltia mental o han intentat suïcidar-se. 

Notícies relacionades

Tots els ponents en la xerrada han coincidit que el més important és la coordinació entre professionals i la prevenció per poder reduir el nombre de desaparicions. Alguns d’ells han reclamat poder incidir directament entre la població inidentificada que té aquestes malalties, o que les residències estiguin «capacitades» per atendre aquestes persones per evitar que s’escapin dels centres. 

Els experts han proposat mesures com inscriure dades personals en algun objecte que la persona no es tregui mai: ja sigui un rellotge, anell o braçalet. També existeixen recursos com els braçalets amb codis QR, o els cinturons i rellotges que es poden rastrejar i localitzar. 

Temes:

Desapareguts