Nova York declara l'estat d'emergència pel coronavirus

La mesura s'adopta després que els contagis s'hagin doblat en 24 hores

De moment la restricció no afecta ni espectacles ni grans esdeveniments

zentauroepp52672113 new york  new york   march 07  people wear medical masks on 200307222153

zentauroepp52672113 new york new york march 07 people wear medical masks on 200307222153 / SPENCER PLATT

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Seguint l’exemple de Califòrnia o Florida, l’estat de Nova York ha declarat aquest dissabte l’estat d’emergència per intentar contenir el coronavirus, després que el nombre de casos a la Gran Poma es doblés en les últimes 24 hores. De moment hi ha 76 casos confirmats a tot l’estat, 11 dels quals a la ciutat de Nueva de York. La mesura no afectarà, de moment, els espectacles i grans esdeveniments que se celebren a la capital novaiorquesa. No s’han cancel·lat festivals ni grans concentracions de gent, com van fer divendres els organitzadors del South By Southwest, el festival de música i tecnologia al qual cada any assisteixen milers de persones a Austin (Texas). 

La mesura extraordinària adoptada pel governador Andrew Cuomo busca la desmobilització de recursos per incrementar com més aviat millor els test del Covid-19 als ciutadans amb símptomes d’haver contret el virus, i reforçar el personal hospitalari amb la compra de ascaretes i altres equips de protecció. Com ha passat en altres estats, les autoritats novaiorqueses han reconegut que no tenen prou ‘kits’ per diagnosticar el coronavirus i divendres van fer una crida al Govern federal perquè els n’enviï noves remeses com més aviat millor. «La lenta reacció federal ens està impedint frenar l’epidèmia», deia la carta. De moment, l’estat d’emergència facilitarà la desmobilització de 30 milions de dòlars. 

Els casos es quadrupliquen

Notícies relacionades

Tot i que la xifra de casos confirmats encara és relativament baixa, des de dimecres s’ha quadruplicat el nombre de casos confirmats a tot l’estat. A més, hi ha prop de 4.000 persones que s’han aïllat voluntàriament per prevenir els contagis mentre esperen sotmetre’s als test, unes 2.700 de les quals a la ciutat de Nova York, segons les autoritats. «Volem trobar casos positius», ha dit Cuomo aquest dissabte, un pas indispensable per contenir l’epidèmia. «I també necessitem gent que vagi una vegada al dia a trucar a les seves portes. És un treball intensiu». 

Un taxista de Queens és un dels últims casos confirmats. El seu diagnòstic va provocar que fins a 40 infermers, metges i altres membres dels personal mèdic de l’hospital on va ser atès s’haguessin d’aïllar preventivament per por d’haver contret també el coronavirus.