DADES DE L'AEMET

El febrer passat, el més càlid i sec dels últims 55 anys a Espanya

La temperatura mitjana ha sigut d'11,5 ºC, i la precipitació, de 9 l/m2; xifres que no es registraven des del 1965

GRAFCAN1436. PUERTO DEL ROSARIO (FUERTEVENTURA), 22/02/2020.- Una turista toma un baño en Playa Chica en Puerto del Rosario. Canarias está afectada desde este sábado por una intensa calima (arena y polvo del desierto del Sáhara en suspensión) provocada por viento fuerte con rachas muy fuertes de componente este, que se intensificará el domingo, y puede superar los 80-100 km por hora, sobre todo en zonas altas y de medianías donde no se descarta que superen los 120 km/h. EFE/ Carlos De Saa

GRAFCAN1436. PUERTO DEL ROSARIO (FUERTEVENTURA), 22/02/2020.- Una turista toma un baño en Playa Chica en Puerto del Rosario. Canarias está afectada desde este sábado por una intensa calima (arena y polvo del desierto del Sáhara en suspensión) provocada por viento fuerte con rachas muy fuertes de componente este, que se intensificará el domingo, y puede superar los 80-100 km por hora, sobre todo en zonas altas y de medianías donde no se descarta que superen los 120 km/h. EFE/ Carlos De Saa / Carlos de Saa (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El febrer ha sigut en el seu conjunt extremadament càlid a Espanya, amb una temperatura mitjana d’11,5 graus, i sec, amb una precipitació mitjana de 9 litres per metre quadrat, cosa que el converteix en el febrer més temperat i escàs en precipitacions des del 1965.

El balanç d’aquest mes, elaborat per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i conegut aquest divendres, ressalta que, amb una temperatura mitjana 3 graus superior al que és habitual, aquest febrer ha sigut semblant al del 1990, tot i que en aquesta ocasió les màximes han sigut més altes.

Durant tot el mes les temperatures màximes diàries es van situar en valors per sobre dels normals, sent especialment elevades per a l’època de l’any durant els quatre primers dies del mes i entre els dies 21-25.

Les temperatures mínimes també van estar per sobre dels valors normals tot el mes tret dels dies 19 a 21; a les Illes Canàries destaquen les elevades temperatures, tant màximes com mínimes, que es van registrar durant l’episodi de calima dels dies 22-25, a causa d’una intensa irrupció de pols sahariana amb forts vents de component est.

L’Aemet remarca que a «35 observatoris principals la temperatura mitjana va resultar la més alta per a un mes de febrer» des del començament de la sèrie, i a 31 observatoris principals la mitjana mensual de les temperatures màximes diàries va ser la més alta de la sèrie.

Mes extremadament sec

Respecte a les precipitacions, el febrer ha sigut també extremadament sec, amb una mitjana de 9 litres per metre quadrat, valor que tan sols representa el 17% del normal, que és de 53 litres per metre quadrat.

Amb la informació disponible, Aemet assenyala que aquest mes ha sigut el més sec des del 1965, seguit dels mesos de febrer del 1997, 2000 i 1990, tots amb una precipitació mensual inferior a 15 litres per metre quadrat.

Notícies relacionades

Durant el mes no hi va haver cap episodi destacat per intensitat o abundància de les pluges, i tal va ser l’escassetat de precipitacions que en un 72% dels observatoris principals la precipitació acumulada va ser inferior a 5 litres per metre quadrat, i només en un 16% va superar els 10 litres.

El nombre de dies de boira, al contrari i com a conseqüència de la persistència de les condicions anticiclòniques, va superar el valor normal en més del 60% dels observatoris, sobretot a Galícia, Guipúscoa, Madrid i els dos altiplans, i fins i tot a Ceuta i Melilla.