Actes cancel·lats

El calendari trencat del coronavirus

Les fires i esdeveniments multitudinaris que l'epidèmia envia a l'UCI

zentauroepp52264137 200212154753

zentauroepp52264137 200212154753 / Alberto Estevez

7
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

Mantenir, ajornar o directament cancel·lar les fires internacionals o actes multitudinaris pel coronavirus és tot un maldecap per als organitzadors d’aquests esdeveniments, que veuen com l’epidèmia s'acarnissa amb els seminaris de professionals de la Sanitat. El temor del contagi regira els banquers, que anul·len les seves cites internacionals, i obliga a jugar a porta tancada partits de futbol i bàsquet amb equips procedents de zones de risc.

Fins l’ Església ha hagut de mullar-se en aquesta crisi sanitària global per prohibir el besapeu del Crist de Medinaceli de Madrid, que reverencien els primers divendres de cada mes milers de feligresos quan el sol acompanya.

El Covid-19, nom científic d’aquest virus, ho ha trastocat tot, però com amb les persones, la seva capacitat de matar és limitada i selectiva i no ataca amb la mateixa virulència tots els congressos previstos per a les pròximes setmanes a Espanya. Molts resisteixen sense símptomes els estralls que provoca l’epidèmia. D’altres es curen en salut amb quarantenes voluntàries i posposen les cites a l’espera que millori la situació, mentre que els de pitjor pronòstic, els promoguts per metges i sanitaris, agonitzen o directament certifiquen el seu òbit en forma de cancel·lació.

És una mort assistida pel Ministeri de Sanitat, que des del primer moment de la crisi va deixar clar que vol facultatius sans per atendre un possible empitjorament de l’actual escenari i va desaconsellar la celebració i participació en aquest tipus de congressos.

Aïllament preventiu en esports

Sanitat va decretar també un peculiar aïllament preventiu per a quatre cites esportives de futbol i bàsquet amb equips italians que es jugaran a porta tancada: el València-Atalanta (Champions League) del 10 de març; el Getafe-Inter de Milà (Europa League) del 19; el València Bàsquet-Armani Milà (Eurolliga) d’aquest dijous i el Girona-Venècia (Eurocup), també del 19.

Cancel·lacions a Barcelona i Madrid

Entre el col·lectiu de més risc firal, el dels sanitaris, els ajornaments i cancel·lacions són incessants. La recepta de la suspensió de les cites l’han prescrit sense pal·liatius els podòlegs.

Cau el III Congrés ‘Football Podiatry’ previst per al 13 i el 14 de març amb 500 especialistes en peus de tot el món organitzat per Podactiva i la Reial Federació Espanyola de Futbol a la Ciutat del Futbol de Las Rozas de Madrid.

Les ’XXXVII Jornades de Podologia’ del Col·legi de Podòlegs de Madrid que havien de reunir fins aquest dissabte 300 metges desapareixen també del calendari.

La mateixa decisió han adoptat algunes entitats bancàries i grups d’inversors, que han suspès les seves agendes internacionals.

BlackRock, la gestora d’inversió nord-americana més gran, va anul·lar aquest dimarts el seu tradicional ‘Iberia Investment Day’ de Madrid i el BBVA, el seu ‘Investor Day’ del dia 24 després de la cancel·lació dels viatges a la capital d’analistes i inversors estrangers.

El Banc Santander fa les seves reunions internes per videoconferència per evitar el contacte físic amb empleats de zones de risc. L’equip d’Ana Patricia Botín restringeix l’accés a la seva Ciutat Financera, suspèn els viatges internacionals dels seus directius i prohibeix reunions de més de cent persones per seguir les recomanacions del Banc Central Europeu.

L’última gran anul·lació al recinte firal Ifema de Madrid es va produir aquest dijous, quan els promotors del World ATM Congress, sobre gestió de trànsit aeri que s’havia a celebrar del 10 al 12 d’aquest mes, van donar per liquidada la cita, que l’any passat va atreure 10.000 visitants.

Ajornaments

Menys rotunds davant de l’amenaça biològica i a l’espera de l’evolució de l’epidèmia són els promotors d’altres fires de risc.

La Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària, organitzadora d’Expodental, va ser una de les primeres a posposar aquest congrés internacional d’avenços dentals que cada dos anys s’instal·la a Ifema. Amb la participació confirmada de més de 700 empreses del sector, Expodental, que havia de començar el 12 de març, té aquest any  Itàlia com a país convidat i espera ara atreure més de 30.000 visitants entre el 2, 3 i 4 de juliol.

El Congrés EBMT, sobre trasplantaments de medul·la i anàlisi de sang, programat per al 24 de març a Ifema, cau de l’agenda a l’espera d’una nova data a finals d’agost que reuneixi els més de 5.000 científics de més de 50 països ja inscrits.

Infarma, amb més de 300 empreses farmacèutiques inscrites per a la fira del 10 al 12 de març, també posposa el seu congrés a Ifema, al qual solen acudir cada any 30.000 persones i redefineix un nou calendari encara per concretar.

El comitè organitzador del XVI Congrés Seedo de la Societat Espanyola de Nutrició també ha modificat el seu calendari i en comptes de reunir-se de l’11 al 13 de març en un hotel de Madrid ho farà del 9 a l’11 de setembre.

Fira Barcelona va confirmar aquest dijous l’ajornament d’Alimentaria, una cita prevista del 20 al 23 d’abril que se celebrarà finalment del 14 al 17 de setembre. Els organitzadors esperen que uns 150.000 visitants disfrutin de l’oferta gastronòmica de més de 4.500 empreses de tot el món que participen en aquest saborós congrés.

Fira València, ciutat en la qual es va registrar el primer mort d’Espanya amb coronavirus, posposa el congrés Fimma-Maderalia del 10 i 13 de març a petició de fustaires italians i centreeuropeus. Aquesta fira internacional a la qual acudiran més de 130 empreses estrangeres i visitaran 30.000 persones, segons els seus promotors, se celebrarà entre el 2 i el 5 de juny.

Manienten la cita malgrat el Covid-19

Ifema creua els dits perquè contenir el degoteig de cancel·lacions o ajornaments de congressos externs mentre manté activats les 24 hores del dia dos centres mèdics amb experts en detecció del coronavirus.

Per foragitar el fantasma de la por al Covid-19, els responsables del recinte firal madrileny han reforçat les mesures d’higiene als seus pavellons i faciliten líquids desinfectants per a les mans als milers de ciutadans que acudeixen cada dia a les cites que resisteixen el virus.

 Iberzoo Propet, dedicada fins aquest dissabte a veterinaris d’animals de companyia, va assolir l’any passat l’atenció de més de 16.000 professionals del sector.

Aula 2020, centrada en l’Educació, que acaba aquest diumenge, té una afluència prevista pels organitzadors de més de 170.000 estudiants, professors, pares i curiosos.

Al Salón Gourmets del 30 de març al 2 d’abril, només ha caigut del programa la participació de la delegació xinesa per les restriccions imposades per les seves autoritats per sortir del país, bressol del coronavirus. Els promotors confien que més de 100.000 professionals passegin pels estands dels 70 països del món que acudeixen a aquesta fira d’alimentació i begudes, una de les més importants d’Europa, en la qual s’exposaran més de 50.000 productes d’alta qualitat.

Atordits encara per la patacada que va suposar la cancel·lació el 12 de febrer del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, quan l’amenaça biològica encara no havia arribat a Europa, Fira Barcelona lamenta haver hagut d’ajornar Alimentaria i manté de moment els seus pròxims dos congressos.

El Saló de l’Ensenyament escalfa motors per començar al recinte Montjuïc el 18 de març i assessorar més de 105.000 estudiants que buscaran fins al 22 orientació sobre la seva formació.

B-Travel manté el seu saló del 27 al 29 de març per oferir tota mena de viatges i experiències turístiques. L’any passat va congregar més de 30.000 persones que van recórrer 200 estands de 40 països.

Fira València manté sense canvis, més enllà de l’ajornada de la fusta, les seves activitats programades, entre aquestes, el Saló del Cotxe d’Ocasió. Aquest aparador de 20 marques oficials de vehicles se celebrarà del 3 al 5 d’abril amb descomptes superiors als 6.000 euros i condicions especials de finançament. Un diminut alleujament enmig de la tempesta sanitària global que ha provocat el Covid-19 fins i tot en la important indústria firal d’Espanya i d’altres països veïns com França, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa, que ja han certificat la defunció d’alguns dels seus principals congressos internacionals.

Fora d’Espanya

Fira Internacional de Turisme de Berlín ITB del 4 al 8 de març. Va comptar el 2019 amb la participació de 10.000 empreses turístiques de 180 països i una afluència de 110.000 visitants.

Saló de l’Automòbil de Ginebra del 5 al 15 de març amb 600.000 visitants el 2019. Aquest any, firmes com Ford, Opel, Citroën o Peugeot havien anunciat la seva absència, tot i que per motius aliens a l’emergència sanitària global, mentre que havia de debutar uns dels principals fabricants xinesos, Changan Automobile, i també la hongkonguesa Apex.

London Book Fair. La fira del llibre més important del Regne Unit havia de celebrar-se del 9 a l’11 de març amb la previsió que la visitessin 25.000 personas de tot el món.

Notícies relacionades

Salon Mondiale du Tourisme de París. França, que ha prohibit qualsevol esdeveniment amb més de 5.000 persones en un recinte tancat, acaba de cancel·lar la pròxima edició d’aquest festival al qual acudeixen cada any mig miler de persones.

Per contra, el New York International Auto Show, una de les principals fires mundials de l’automòbil, segueix endavant del 10 al 19 d’abril amb una previsió de més d’un milió de visitants a la ciutat dels gratacels. L’organització ha emès una nota amb l’aparent afany de tranquil·litzar les marques, en què indica que aquest any col·locaran entre els expositors 70 màquines dispensadores de gel desinfectant i higienitzaran «molt sovint» els cotxes en exposició.