LA GESTIÓ DEL VIRUS

Coronavirus: l'OMS posa com a exemple la Xina i adverteix que la resta del món «no està preparat»

Un expert lloa la reacció de la Xina per controlar el brot, que va a la baixa

Per primera vegada hi ha més contagis diaris a la resta de món que al país asiàtic

zentauroepp52493233 coronavirus china200226105240

zentauroepp52493233 coronavirus china200226105240 / STR

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Bruce Aylward, cap de la missió d’experts de l’Organització Mundial de la Salut i la Xina que ha visitat diverses ciutats del país asiàtic per veure l’evolució del brot de coronavirus Covid-19, ha assenyalat que Xina està aconseguint controlar l’epidèmia, mentre que la resta del món encara «no està llesta». A més, per primera vegada, el nombre de contagis diaris és superior a la resta del món que a la Xina, segons ha anunciat l’OMS aquest dimecres.

Amb 411 nous casos a la Xina i 427 a la resta del món registrats dimarts, «el nombre de nous casos fora de la Xina supera per primera vegada el nombre de casos nous a la Xina», ha recalcat el president de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després d’una reunió a Ginebra.

«La unànime conclusió de l’equip és que la Xina ha canviat el curs del brot dins del país. El que era un ràpid creixement, s’ha estabilitzat i ha començat a baixar més ràpid que el que un pot esperar si haguéssim estat observant les dinàmiques naturals d’aquest tipus de casos. Centenars de milers de casos s’han previngut a la Xina gràcies a aquesta agressiva intervenció», ha assegurat Aylward en roda de premsa aquest dimarts.

De fet, l’expert ha recomanat que en lloc de debatre sobre si el coronavirus és o serà una pandèmia, el que haurien de fer la resta de països és copiar les estratègies que han funcionat a la Xina. «¿Quants països tenen plans per tenir llits d’hospital, ventiladors, subministrament d’oxigen, capacitat de laboratori?», s’ha preguntat, a la qual cosa ha afegit que és necessari «mirar» l’exemple de la Xina.

Limitacions de moviment

L’expert va dir que no havia vist res semblant en els seus 30 anys com a epidemiòleg. «Ha sigut l’aplicació del que alguns estimen són velles i bàsiques normes de salut pública amb un rigor i d’una manera mai vista abans en la història. Bàsicament el que han fet és trobar els casos de contagi, els han aïllat i han aplicat limitacions de moviment», ha assegurat.

Notícies relacionades

Aylward ha enumerat cinc estratègies de la Xina que han sigut «crítiques» per apaivagar el brot, entre elles la restricció de moviments «estricta» a Wuhan, epicentre del brot; «reorientar» tota la maquinària estatal per a la contenció; l’ús de dades per trobar cada contacte; hospitals especialitzats en la lluita contra el Covid-19 o un tractament científic «molt àgil».

D’altra banda, ha detallat que la «segona gran conclusió» és que la resta de països «simplement no estan preparats». «Però poden estar-ho ràpidament si hi ha un canvi de mentalitat sobre com manejarem la malaltia», ha puntualitzat Aylward. L’expert ha comentat que molts països es pregunten si el Covid-19 és una pandèmia: «Això és una epidèmia que està creixent ràpidament en diferents llocs i que cal aturar superràpidament per prevenir una pandèmia».