ANUNCI DEL MINISTRE

Sanitat recomana no viatjar a zones de risc de coronavirus, entre les quals, el nord d'Itàlia

Es faran proves del Covid-19 a tots els pacients amb pneumònia ingressats en hospitals

whatsapp-image-2020-02-25-at-183944

whatsapp-image-2020-02-25-at-183944

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Ministeri de Sanitat recomana no viatjar a les zones de risc per coronavirus si no és estrictament necessari.  La llista dels països desaconsellats inclou tota la Xina, no només la província de Huabei com fins ara; quatre regions del nord d’Itàlia (la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya); Corea del Sud, el Japó, l’Iran i Singapur. [Seguiu l’última hora del coronavirus, en directe]

El ministre Salvador Illa ha explicat que viatjar a aquestes zones «no estarà prohibit» però «si no és imprescindible és millor no anar-hi». En cas d’haver-hi d’anar, el que s’aconsella és complir estrictament la prescripcions de les autoritats de la zona i seguir les normes d’higiene publicades en la pàgina web del ministeri. La prohibició no s’ha adoptat ni és sobre la taula perquè no «ho recomana cap organisme intenacional».

Illa ha efectuat l’anunci després de mantenir una reunió extraordinària amb les comunitats autònomes en què també s’ha acordat fer  proves del coronavirus a tots els pacients amb malalties respiratòries greus ingressats en hospitals que hagin resultat negatives a altres virus com, per exemple, la grip. A diferència del que es feia fins ara la prova es farà tot i que no hagin viatjat a les zones de risc. 

Millor trucar al 112

Als viatgers que procedeixin d’aquestes àrees se’ls aplicarà el mateix protocol que fins ara: si apareixen símptomes gripals, tot i que siguin lleus, han de trucar al telèfon d’emergències (112) i allà els donaran les pautes a seguir. «És molt millor trucar perquè si és necessari la prova pot fer-se fins i tot al domicili i així s’eviten riscos de nous contagis», segons el ministre. La sala d’urgències d’un hospital va ser a Itàlia un dels epicentres en els quals es va generar el brot. 

Com ja s’havia anunciat, Sanitat repartirà fullets als aeroports i ports amb aquestes instruccions per als passatgers que provinguin de les zones risc, les mateixes on es desaconsella viatjar.

Tres casos confirmats

Notícies relacionades

Illa ha recordat que fins al moment només hi ha tres casos confirmatsdos a Tenerife i un a Catalunya, que són tots «importats», de persones que havien sigut al nord d’Itàlia, per la qual cosa Espanya continua sense haver-se produït cap contagi». Tots estan «perfectament controlats» i amb malalties lleus, ha afegit. 

El fet que no hi hagi hagut contagi a Espanya és el que porta a l’Executiu a mantenir els protocols «en la fase 1,  la fase de contenció» que se centra només en la detecció precoç dels possibles infectats. Segons el ministre, tot està preparat per si s’ha d’incremetar el nivell d’alerta, si sorgeix un brot. En aquest cas «es prendrien mesures semblants» a les que han executat altres països, com Itàlia.