A TENERIFE

Els clients confinats a Tenerife: «La gent està amb mascaretes i alarmada»

Els hostes no poden sortir de l'hotel i estan sotmesos a controls sanitaris

Un metge italià i la seva dona han donat positiu en coronavirus

250220 coronavirus tenerife ep / periodico

6
Es llegeix en minuts
Verónica Pavés / C. Santana

Totes les persones allotjades a l’hotel del sud de Tenerife on també estaven allotjats el metge italià i la seva dona infectats de coronavirus han sigut posades en aïllament i sota supervisió sanitària. Des de la recepció de l’hotel es va trucar a cada habitació per advertir els mil clients que no podien abandonar el complex ni les seves habitacions.  [Seguiu l’última hora del coronavirus, en directe].

Des d’ahir a la nit, únicament és operativa una de les portes de l’hotel per facilitar l’accés dels professionals sanitaris. El precinte policial en un dels carrers d’accés a l’hotel està situat a més de 100 metres de la porta principal. La Policia Nacional fa les tasques de vigilància a l’esmentat enclavament i a les portes del complex hoteler, segons informa Las Provincias.

La dona també està contagiada

El metge italià que va donar positiu en una primera anàlisi del coronavirus es troba bé de salut i aïllat a l’hospital de la Candelaria de la capital tinerfenya. A primera hora d’aquesta tarda s’ha confirmat que la seva dona també està contagiada. 

Fonts oficials han confirmat que també es troben sota control en el mateix centre un altre familiar que acompanyava els pacients en la seva estada a Tenerife i que ha donat negatiu en la primera anàlisi per a la detecció del coronavirus.

A la piscina malgrat el coronavirus

A l’exterior de l’H10 Costa Adeje Palace hi ha una estranya sensació de calma que s’ajunta amb una tensió inusitada. Els 1.000 hostes de l’hotel es troben deambulant per l’establiment tot i que se’ls ha dit que no ho facin.

Mentre alguns segueixen les seves vacances com si res hagués ocorregut, disfrutant de l’habitual sol i bon temps del sud de Tenerife, a pocs metres altres persones treuen el cap a mirar amb expectació el que està ocorrent a l’exterior.

I és que a escassos metres de la piscina, però a l’exterior, desenes de treballadors que proporcionen els seus serveis de manera externalitzada han sigut avisats des de primera hora per estar aïllats també per fora de l’hotel i poder fer-se les proves que determinin si podrien estar infectats de coronavirus Covid-19.

«La gent està amb mascaretes i alarmada»

Domingo, un dels clients de l’hotel H10 Costa Adeje Palace, va assegurar que «la gent està amb mascaretes i alarmada». Aquest matí, a les 8.00 hores, ha baixat a esmorzar al restaurant i hi havia quatre hostes, així com dos o tres empleats servint amb mascaretes. Fins aquell moment, no sabia que l’establiment hoteler ja estava sota vigilància policial i amb les sortides i els accessos tallats.

Aquest home, natural de Madrid, va explicar que la primera notícia que va rebre sobre la situació li va arribar per la trucada de la seva filla, que el va informar que estaven en quarantena. Poc després va rebre l’avís d’un treballador de la recepció, que li va comunicar a ell i la seva dona que no podien abandonar l’hotel ni l’habitació. Quan ha intentat tornar a parlar amb la recepció, segons la seva versió, no ha pogut.

A aquest matrimoni no li va arribar el comunicat emès de forma interna per l’establiment, tot i que uns coneguts de Tolosa sí que el van rebre. Domingo reconeix que ell i la seva dona ja estan avorrits i intenten demanar permís per fer un tomb per la zona de la piscina o algun lloc adequat.

Considera oportú que les autoritats apliquin els protocols per garantir la seguretat, però adverteix que la grip ja ha causat a Espanya més de 200 morts, és a dir, que pot comportar més risc que el mateix coronavirus.

Ricardo Palacios, treballador d’una empresa de productes carnis, assorteix a l’hotel 1.000 mascaretes i 200 guants que han sigut sol·licitats pel mateix hotel quan el treballador va trucar a l’establiment i va preguntar com podia ajudar.

Clients de l’hotel confinats a les seves habitacions. / Andrés gutiérrez / la província

Afectat per la calima

Imanol, un turista basc, assegura que l’hotel ha donat als clients mascaretes de paper, mentre que el personal té mascaretes amb filtre ssp2. Que hi ha un mínim de personal i que des de l’hotel només els han passat per sota de la porta de l’habitació el comunicat. Els han permès baixar a esmorzar al bufet.

Aquest jubilat assenyala a La Sexta que havia d’haver-se’n anat a casa el cap de setmana, però per la calitja al Tenerife Sud va quedar inoperatiu l’aeroport i ha hagut de quedar-se amb la seva dona i dos fills.

Comunicat de l’hotel Costa Adeje Palace

L’hotel H10 Costa Adeje Palace assegura que ha posat en marxa «totes les mesures sanitàries i operacionals recomanades» per «garantir la seguretat dels seus clients i empleats».

A través d’un comunicat, la cadena hotelera afirma que està «col·laborant estretament» amb les autoritats sanitàries. A més, defensa que «està prestant als clients i personal de l’hotel totes les atencions i cures necessàries perquè, amb independència de les possibles molèsties que aquesta situació els pugui ocasionar, estiguin ateses en tot moment».

Els hostes de l’hotel de Tenerife estan sent sotmesos a «controls sanitaris» des de «primera hora del matí», segons han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat de les Canàries. Aquestes mateixes fonts no ratifiquen que s’hagi decretat un aïllament, però sí la realització de controls sanitaris de seguiment, que obliguen a romandre a les instal·lacions segons el protocol. Tampoc confirmen el nombre de persones a les quals es farà aquesta anàlisi.

Feia una setmana que el metge italià s’allotjava al costat de la seva dona en aquest complex turístic del municipi tinerfeny d’Adeje.

Reunió urgent a la Conselleria de Sanitat

La consellera de Sanitat del Govern de les Canàries, Teresa Cruz Oval, ha convocat avui dimarts, 25 de febrer, a les dues seus de la Conselleria de Sanitat i de manera urgent, el Comitè Executiu de les Canàries per informar de les últimes mesures pel que fa al coronavirus Covid-19.

Seguint l’obligat protocol establert pel Ministeri de Sanitat per a aquests casos, la compareixença pública només s’ha de produir una vegada que el Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III confirmi un segon resultat positiu de les mostres preses al pacient, una cosa que s’espera que es produeixi a última hora del dia d’aquest dimarts. Tot i això, i en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, s’emetrà una nota informativa amb els acords que procedeixin de l’esmentat comitè executiu.

El protocol d’aquest nou cas importat de coronavirus Covid-19 es va activar divendres 24 de febrer quan l’Hospital Universitari Nostra Senyora de La Candelaria (HUNSC) va confirmar que un ciutadà italià, de vacances al Sud de Tenerife, havia donat un primer positiu al virus.

Els dos turistes italians són el segon i tercer cas que es presenta a les Canàries després del ciutadà alemany que va ser ingressat a La Gomera, ja donat d’alta, i que es trobava en aïllament a la Clínica Quirón Sud d’Adeje en un primer moment, però ja ha sigut traslladat a l’Hospital de la Candelaria, a la capital tinerfenya.

Activat el protocol per coronavirus

Fonts del centre sanitari privat han informat que el pacient va arribar cap a les 13.00 hores amb febre i com a mesura preventiva se’l va aïllar i es van enviar les mostres a Salut Pública, departament que ha comunicat la passada nit que aquestes primeres anàlisis han donant positiu.

Notícies relacionades

Les mateixes fonts han assenyalat que, a causa de l’aïllament al qual s’ha sotmès el pacient des de la seva arribada al centre sanitari, no ha tingut contacte amb el personal de la clínica.

Una vegada conegut el resultat positiu, la Conselleria de Sanitat ha activat el protocol per coronavirus que estableix l’obligatorietat de fer unes segones proves al Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III.