el covid-19

Salut, pendent de reunions per decidir si intensifica les mesures contra el coronavirus

El secretari de Salut Pública opina que «un escenari com el d'Itàlia és poc factible a Catalunya»

undefined52044103 moscow  russian federation   30 01 2020   an official of rus200218195352

undefined52044103 moscow russian federation 30 01 2020 an official of rus200218195352 / MAXIM SHIPENKOV

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Departament de Salut espera les reunions d’aquesta setmana amb el Ministeri de Sanitat i autoritats sanitàries internacionals per saber si s’han d’intensificar els protocols contra el coronavirus amb noves mesures i ampliar els criteris epidemiològics, que fins ara estan molt delimitats a les zones més afectades de la Xina. [Seguiu l’última hora sobre el coronavirus, en directe].

Ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dilluns, després que diversos països hagin registrat nous casos de Covid-19 en els últims dies, entre els quals Itàlia, amb cinc persones que han mort pel virus, i que més de 210 estiguin infectades. Vergés ha recordat que, de moment, no se n’ha confirmat cap cas a Catalunya –se n’han investigat cinc i han donat negatiu– i actualment tampoc n’hi ha cap a Espanya.

La consellera ha afirmat que les autoritats sanitàries han «d’estar alerta» i ha deixat clar que els protocols són «vius» i que poden canviar «segons les informacions que arriben de les zones afectades i de les autoritats sanitàries europees o de l’OMS». Les decisions es prendran de manera coordinada amb aquestes autoritats.

Vergés ha assegurat que, en qualsevol cas, totes les mesures que es prenguin s’explicaran amb transparència i va reiterar la confiança en el sistema sanitari català, que està «preparat» per a eventuals casos de coronavirus. 

Critica els controls del país transalpí

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, opina que «un escenari com el d’Itàlia és poc factible a Catalunya» i critica que el país transalpí estigui controlant les persones que entren al país i no les que en surten. En una entrevista a l’emissora RAC-1, Guix ha recordat que ara mateix no hi ha cap control dels passatgers que entren via l’aeroport del Prat o pel port, i ha dit que això depèn del Govern, no de la Generalitat.

Notícies relacionades

Guix ha assegurat que el que està passant a Itàlia «s’ha de tenir en compte, però creiem que a Catalunya és poc factible perquè tenim un sistema amb bona capacitat de detecció, de resposta, amb un sistema sanitari potent». «És cert que han canviat completament les circumstàncies perquè no és el mateix tenir el focus a la Xina que a Itàlia, on els fluxos de gent que van i venen són molt més continuats i això n’incrementa el risc. Això s’ha de tenir en compte», ha admès.

El secretari de Salut Pública de Catalunya ha insistit que continua pensant que «no era necessari suspendre el MWC perquè no hi havia perill de salut pública. D’aquí un tempsm veurem si era raonable o no». «¿Quin és un escenari probable? Que es converteixi en una patologia endèmica i que continuï estant viva en els pròxims anys dins del gran ventall de síndromes gripals. És possible, però encara és molt agosarat fer pronòstics», ha augurat l’especialista.