POLS EN SUSPENSIÓ

El Govern canari declara la situació d'alerta per la calima

La reducció de la visibilitat obliga a suspendre el trànsit aeri, partits de futbol i actes del Carnaval

zentauroepp52429082 grafcan1445  las palmas de gran canaria  22 02 2020   canari200222231647

zentauroepp52429082 grafcan1445 las palmas de gran canaria 22 02 2020 canari200222231647 / Elvira Urquijo A

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’alta concentració de calima o pols en suspensió que afecta l’arxipèlag canari ha deixat inoperatius aquest dissabte els aeroports de Gran Canària, Tenerife Nord Tenerife Sud, si bé el primer s’ha reobert a les deu de la nit. El cessament de l’activitat en aquests aeròdroms ha afectat fins al moment uns 230 vols d’arribades o sortides a les dues illes, segons han indicat a Efe fonts d’Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena). El Govern de les Canàries ha declarat la situació d’alerta per l’episodi de calima, que durarà diversos dies.

La previsió és que la forta calima afecti totes les illes de l’arxipèlag canari diversos dies, per la qual cosa el Govern canari ha recomanat a la població que no surti al carrer si pateix malalties respiratòries cròniques, i si ho fa, que tingui a prop la medicació habitual.

El primer aeròdrom que ha quedat inoperatiu ha sigut el de Gran Canària, on s’han cancel·lat nou vols que pretenien aterrar o enlairar-se d’aquest aeroport, en què la visibilitat es redueix a menys de 400 metres. Així ho han confirmat fonts d’Aena, que han sumat a aquestes nou cancel·lacions uns altres 28 vols que han sigut desviats atesa la inactivitat a l’aeroport de Gran Canària. A les deu de la nit s’ha restablert el trànsit aeri.

En canvi, els dos aeroports de Tenerife continuen mantenint importants restriccions, ja que de moment només accepten vols entre illes, i amb limitacions. Els altres dos aeroports que s’havien vist afectats per la irrupció d’una densa capa de pols del Sàhara en suspensió, Lanzarote i Fuerteventura, han recuperat la normalitat.

Aena precisa que aquests dos aeroports romandran oberts per atendre possibles desviacions mentre la normalitat torna a Gran Canària, Tenerife Nord i Tenerife Sud.

A causa de la calima la Federació Canària de Futbol ha decidit suspendre tots els partits de la jornada de diumenge, tant de categoria territorial com nacional.

A la calima s’ha afegit a partir de les nou de la nit el fort vent, pel qual el Govern canari també ha declarat la situació d’alerta. La previsió de l’Agència Estatal de Meteorologia és que hi hagi ratxes de vent que superin els 100 quilòmetres per hora, sobretot en zones altes i de mitjanies.

Incendi a Gran Canària

A més, a mitja tarda s’ha declarat un incendi al sud-oest de Gran Canària, que continua sense estar controlat i per a l’extinció del qual el Cabildo de l’illa ja ha demanat la col·laboració de l’UME. El foc ha obligat a evacuar la població al terme municipal de Tasarte, a La Aldea de San Nicolás, i a mantenir confinats els veïns de Tasartico, a qui també es podria evacuar, segons ha advertit el Cabildo grancanari a Twitter. 

Notícies relacionades

Aquestes dues alertes han portat l’Ajuntament del Puerto de la Cruz a la suspensió dels actes del carnaval previstos per a dissabte i diumenge, mentre que el de Santa Cruz de Tenerife decidirà en les pròximes hores si els manté per a la jornada de diumenge.

També s’han suspès els actes de carnaval previstos per aquest diumenge a Las Palmas de Gran Canària, segons ha anunciat l’ajuntament en un comunicat. Aquesta suspensió afecta la trobada de murgues infantils prevista al parc de Santa Catalina, la festa infantil que també s’havia de celebrar en aquest lloc i la cavalcada infantil, programada a partir de les cinc de la tarda.

Temes:

Canàries