La seva nòvia està desapareguda

Detingut un influent activista xinès durant un registre pel coronavirus

Feia dos mesos que Xu Zhiyong, que va passar quatre anys a la presó, estava amagat després de participar en un esdeveniment en favor d'una «transició democràtica» al país

zentauroepp52332920 xu zhiyong200218095519

zentauroepp52332920 xu zhiyong200218095519 / Xiao Guozhen

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La policia de la Xina ha detingut aquest dilluns l’influent dissident xinès Xu Zhiyong durant un control de prevenció del coronavirus fet en vivendes d’amics i simpatitzants de l’activista a la ciutat de Canton, segons ha informat el diari local ‘South China Morning Post’. «Xu havia estat amagat i reunint-se amb amics en diferents ciutats com a part de la seva feina per desenvolupar moviments civils», ha indicat un altre activista, que ha explicat que el dissident s’ha vist «acorralat per les mesures de quarantena posades en marxa a tot el país per aturar la propagació del brot, l’epicentre del qual es troba a la ciutat de Wuhan.

L’activista, de 47 anys, estava amagat des del mes de desembre passat, quan els dissidents Ding Jiaxi, Dai Zhenya, Zhang Zhongshun i Li Yingjun van ser arrestats després d’una reunió a Fujian on els cinc van abordar la «transició democràtica a la Xina».

Tal com ha assenyalat l’advocada Yang Bin, Xu va ser detingut quan es trobava a la vivenda de la lletrada, que també va ser retinguda durant unes hores al costat del seu marit i el seu fill. «Estic bé i estic fora de perill. Gràcies per la preocupació», ha manifestat Yang, que no ha pogut donar més detalls sobre la situació de Xu.

Li Qiaochu, la nòvia de l’activista, es troba en parador desconegut des de diumenge, quan va enviar un missatge en el qual assegurava que algú estava tocant a la porta, segons ha denunciat Hu Jia, activista i periodista. Les autoritats de la província de Canton van posar en marxa una sèrie de mesures d’emergència contra el coronavirus la setmana passada. La província compta amb el major nombre d’infectats pel brot després de Hubei.

Drets dels nens en zones rurals

Notícies relacionades

Xu ja va ser detingut el 2013 i va passar quatre anys a la presó per «reunir una multitud a fi d’alterar l’ordre públic». La condemna estava relacionada amb les protestes que va organitzar entre el 2012 i el 2013 per exigir una transparència més gran i un augment dels drets dels nens de les zones rurals a l’educació. A principis de febrer, va publicar un article en el qual instava el president xinès, Xi Jinping, a dimitir per la seva «incapacitat per fer front a les crisis més grans», entre elles el brot del coronavirus, que ha deixat ja prop de 1.900 morts al país.

L’activista prodemocràcia Wu Yangwei ha asseverat que la seva detenció mostra que el Partit Comunista de la Xina «no permet a cap dissident expressar la seva opinió ni desafiar el seu lideratge».

Temes:

Xina Coronavirus