AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Quinze anys per a un neonazi per l'assassinat d'un homosexual

El cadàver va aparèixer amb una margarida a l'orella i envoltat d'inscripcions sobre Hitler

El processat va reconèixer el crim abans de celebrar-se el judici amb un jurat popular

cmontanyes8536279 audiencia181126191919

cmontanyes8536279 audiencia181126191919 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 15 anys de presó un neonazi que va confessar haver matat un homosexual amb qui havia concertat una cita a la localitat de Montgat l’any 2000 i el cas del qual es va resoldre pràcticament dues dècades després. El magistrat que va presidir el judici amb jurat imposa aquesta pena a Cristian A. per un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament i discriminació per raó d’orientació sexual de la víctima, l’equatorià V. A. V., ja que era homosexual. El processat va admetre el crim.

Cristian A. va atacar V. A. V. de manera «sorprenent i ràpida» i aprofitant-se de la seva «intoxicació etílica».  L’acusat li va clavar diverses punyalades a la cara, al coll, als pulmons i al cor mogut «pel menyspreu que li provocava l’orientació sexual» de la víctima i això li va causar «agonia» prèvia a la mort, segons la sentència. El cadàver va aparèixer amb una margarida a l’orella i envoltat de les inscripcions «Hitler tenia raó» i «KKK», que havia pintat a la paret amb sang de la víctima.

Els fets van succeir el març de l’any 2000, quan l’assassí confés va anar amb tren fins a Montgat per trobar-se amb un home que havia conegut a través d’una oferta de treball que prèviament havia publicat, i amb qui suposadament anava a mantenir relacions sexuals. Una vegada allà i després que la víctima es despullés, el va apunyalar sense que l’agredit, sota els efectes de l’alcohol, pogués fer res per defensar-se. Abans de marxar de l’escena del crim, l’assassí va deixar escrits missatges de caràcter neonazi que va pintar a la paret de la sala amb la sang del mort.

Un supremacista blanc

Notícies relacionades

Tal com subratlla el magistrat, en el moment dels fets, Cristian A. «era simpatitzant de les idees derivades del nazisme i de l’anomenat supremacisme blanc, els dos corrents ideològics que justifiquen la violència contra els que defensen idees contràries». La sentència detalla que l’acusat «va realitzar la seva acció mogut pel menyspreu que li provocava l’orientació sexual» de la víctima, que era homosexual. El togat ha tingut en compte a l’hora d’imposar la pena les dilacions indegudes durant el procés. 

No va ser fins al 2012 quan el criminal va decidir abandonar Espanya i tornar a Medellín (Colòmbia), on va ser finalment detingut i extradit a Espanya, país on havia servit a l’Exèrcit i té antecedents penals per agressió sexual i violència masclista. En la seva sentència, el magistrat ha tingut en compte les dilacions indegudes durant el procés