POLÈMICA REPRESENTACIÓ

Expulsat de la seva germandat el líder del Carnaval de Cadis que satiritza el món confrare

La broma 'Aquí hi estem de passada' reobre el debat sobre els límits de l'humor

El Consell de Germandats i Confraries de Cadis arremet contra la «mofa cap al sentiment religiós»

chirigotaaquestamosdepasopreliminar / periodico

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Al Carnaval de Cadis tothom presumeix de tenir sentit de l’humor i riure’s de les sàtires i la crítica social que envaeix qualsevol àrea... Fins que el caricaturitzat és un mateix. Això és el que li ha passat a una de les germandats que participen en la processó de Setmana Santa de Cadis, i que ha decidit expulsar un dels seus membres per ser el líder de la broma ‘Aquí estem de passada’, que ironitza precisament amb els devots confrares més incansables i puja a l’escenari dos dels membres de l’agrupació, amb una discapacitat que els obliga a anar en cadira de rodescaracteritzats com una Verge i un Crist.

Si alguna cosa ha caracteritzat sempre al Carnaval de Cadis ha sigut precisament la seva irreverència i la seva capacitat de treure-li punta i posar el focus en temes diversos, ja sigui la política o la consciència social. En aquest cas, la polèmica ha saltat amb l’agrupació de Juan Luis, Juanlu, Cascana, ‘Aquí hi estem de passada’, que va sorgir després que l’any passat es fes viral un vídeo amb tres joves a punt del plorar cridant floretes a una imatge religiosa en la Setmana Santa de Sevilla. La broma, expliquen des de la mateixa, ironitza sobre aquests ‘capelletes’ la vida de les quals gira entorn de la Setmana de Passió.

A la posada en escena no li falta ni un detall: dones de mantellina, banda de música, penitents amb cucurulla, el jove amanerat que vesteix la Verge, els fervorosos que esperen al carrer i van darrere de la processó... «Las horquillas desconchan el suelo/ Y la virgen que viene detrás/ Le dedica a tos ustedes/Su primera levantá», van cantar en la seva presentació. »Levantá/ Eso quisiera yo», va contestar el ‘chirigotero’ disfressat de Verge. La paròdia dona fins i tot per barrejar devoció amb ‘realities’ televisius. «Nuestro cristo tiene que tiene/ Tiene el cuerpo regular/ Hoy no me he levantao yo mu católico oye/ Hasta aquí retumba el griterío /Cuando llega la procesión/ Entre tanto silencio/Siempre se escucha una voz/¡Estefaníaaa!».

«Hasta yo había resucitao/ Desde que la crisis/ Entró en España/ To el mundo a la virgen/ Le pide milagros/ El producto estrella/ Es un trabajo fijo/ Ni los de Amazon /Tienen tantos encargos/ Con las velas en la cara/ Dolores /Te darán un patatús/ No ponerle ya más vela/ Dolores/ Y ponerle after sun/ No pedirle más milagros/ A Dolores/ Porque no los va a cumplir/ Si pudiera hacer milagros/ Si pudiera hacer milagros/ Me daría/ Dos pa mi», ironitza una altra de les lletres.

En quarts de final

El tipus i les lletres inventades per Cascana sembla que han convençut part de la crítica i el públic; no en va l’agrupació competirà el pròxim divendres 14 als quarts de final en el concurs oficial de Carnaval que se celebra al Teatre Falla. Però ha molestat els sectors més religiosos i confrares de la ciutat, que s’han despenjat amb un comunicat del Consell Local de Germandats i Confraries de Cadis i el Consell Diocesà en el qual condemnen «la mofa realitzada cap als sentiments religiosos de milers de gaditans, materialitzada en la recreació burlesca de la Passió de Crist i el dolor de la Verge per part d’una agrupació.»

«Com a gaditans, els membres de les dues institucions coneixen i valoren la realitat de la festa del Carnaval a la nostra ciutat i respecten la llibertat d’expressió pròpia d’aquest gènere. No obstant, aquesta mateixa llibertat d’expressió s’ha de regir pel respecte als sentiments religiosos i les creences de tots els ciutadans; en aquest cas, de la major part dels gaditans que, cada dia, i especialment en la pròxima Setmana de Passió, manifesten el seu amor a Crist i la seva Santíssima Mare a través de les advocacions de les Germandats i Confraries que fan processó pels seus carrers», van qüestionar.

«Problemes de seguretat»

Notícies relacionades

La queixa ha arribat al punt que Cascana, un dels homes que portaven el pas de la Casa Germandat Paz y Amparo, més coneguda com a La Borriquita, ha sigut donat de baixa de la quadrilla de càrrega després de la polèmica generada. Però l’esperpent no s’acaba aquí, ja que la setmana passada l’agrupació va rebre un informe de Protecció Civil en el qual se’ls advertia que la posada en escena de dues cadires de rodes com si fossin trons incorria en «imprudències» i «irregularitats» en matèria de seguretat, davant la dificultat de moviment en cas d’evacuació urgent. L’informe criticava també l’«excessiu» nombre d’acompanyants que pugen a l’escenari.

En aquest sentit, l’agrupació sospita d’un intent de censura encoberta, i deixen anar la vinculació d’un dels responsables de Protecció Civil amb una de les confraries de la ciutat. En qualsevol cas, apunten que tota l’estructura està homologada i compleix els estàndards de seguretat, ja que ha sigut encarregat a una de les principals empreses encarregades d’aquesta mena de muntatges. «Si volen que la nostra processó no torni a sortir, sentim comunicar-los que divendres 14 tornem al teatre», desafien.