ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

Parla un dels cinc espanyols que segueixen a Wuhan: «Fa 20 dies que estic en quarantena»

El Carlos, barceloní de 35 anys, no va poder ser repatriat amb els altres perquè tenia febre

Tot i que no té el virus xinès, des de fa setmanes viu separat de la seva família per precaució

zentauroepp52244048 wuhan200211095633

zentauroepp52244048 wuhan200211095633 / HECTOR RETAMAL

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Carlos, de 35 anys, és un dels cinc espanyols que segueixen a Wuhan, la ciutat del centre de la Xina on es va originar el brot d’un coronavirus que aquest dilluns ja havia causat 900 morts a tot el país i més de 40.000 contagiats. El 31 de gener, 20 espanyols que vivien a Wuhan van ser repatriats i posats en quarantena durant 14 dies a l’Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid. Però hi va haver qui es va quedar. [Seguiu les últimes notícies del coronavirus en directe.]

A l’altre costat del globus, el Carlos, tancat al seu apartament, viu una llarga quarantena. És lector d’EL PERIÓDICO, amb el qual es va posar en contacte a través d’un correu electrònic. «Fa 20 dies que no surto de casa», explica aquest professor d’espanyol barceloní que fa 18 mesos que viu a la Xina. El motiu pel qual segueix al país asiàtic és que el 21 de gener va anar al metge perquè tenia febre. En continuava tenint quan el Govern d’Espanya va repatriar els seus ciutadans, per la qual cosa el Carlos no va poder viatjar. Eren els dies en què l’epidèmia del coronavirus estava guanyant força. «Em van fer un TAC i em van dir que tenia un principi de pneumònia. També em van fer proves de sang i de saliva. No em van dir que fos coronavirus, però he preferit no moure’m de casa», relata per via telefònica des de Wuhan. És la una del migdia a Barcelona, les vuit de la tarda a Wuhan.

«Vam tornar de Barcelona el 9 de gener. En cas de saber allò del coronavirus, no hauríem tornat»

El malestar li va arribar al Carlos pocs dies després que tornés amb la seva dona i fill a Wuhan després de passar el Nadal a Barcelona. «Vam tornar el 9 de gener a la Xina. No sabíem res del coronavirus. Si no, no hi hauríem tornat, ens hauríem quedat allà fins que tot passés». A Wuhan, una ciutat amb 11 milions d’habitants, fa setmanes que els transports públics no funcionen. El Govern xinès ha prohibit a la ciutadania que utilitzi el vehicle particular, si bé hi ha persones que se salten aquesta restricció. «Ens han tancat a la ciutat per protegir el món del virus», diu sense queixar-se.

Aïllament i compres per internet

Per seguretat, i tot i que no té coronavirus, el Carlos ha decidit ell mateix aïllar-se tot aquest temps de la seva família: la seva dona, la seva sogra i el seu fill de 2 anys estan vivint a casa de l’àvia, mentre que ell continua, sol, a la vivenda familiar. «Nosaltres, arran del coronavirus, hem començat a fer les compres per internet i hem deixat d’anar al mercat», explica el Carlos, qui reconeix, no obstant, que cada vegada veu «més gent» pel carrer. Això sí, tots amb «bosses de plàstic al cap» i «màscares».

Les infeccions a Wuhan estan baixant i el Carlos assegura que des de la seva finestra cada vegada veu més gent pel carrer. «No obstant, els hospitals continuen desbordats. Ja n’han construït un en només 10 dies i estan habilitant pavellons d’esports per a pacients que no estan gaire greus», explica. «El país està paralitzat i Hubei [la capital del qual és Wuhan] és la província que més». El Carlos vol tornar a Espanya i està en contacte amb el consolat espanyol, per si hi ha un altre vol de repatriació. Per això també demana que no es publiqui cap foto d’ell, per evitar possibles interferències en aquestes gestions.

«Els hospitals estan desbordats. El país, paralitzat, sobretot la província de Hubei»

«Volem tornar temporalment a Barcelona pel nen. Ell va a la guarderia i no sabem quan tornaran a obrir. Diuen que algunes al juny... Està que s’enfila per les parets, tot el dia a casa. És molt petit per entendre que no pot sortir i a nosaltres ens fa por treure’l: no li agrada portar màscara i ho vol tocar tot», diu. «Vull tornar a veure el nen», afegeix.

Notícies relacionades

Malgrat tot, el Carlos assegura no estar «espantat». «De grip mor molta més gent. A més, els que moren pel coronavirus ja tenien altres problemes». Segons ell, el Govern xinès manté «ben informada» la població, a diferència del que va fer amb la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), el virus que entre el 2002 i el 2003 va matar unes 800 persones de tot el món.

Llegeix la premsa i veu la televisió cada dia i, per tant, és conscient de l’impacte mediàtic que està tenint el coronavirus. Sap que ell és un dels que estan a l’ull de l’huracà. «Això afectarà més empreses. S’estan parant les fàbriques de producció de molts països, perquè tot es fabrica a la Xina». Ell no coneix ningú que s’hagi infectat del virus. L’únic que el preocupa és no saber quan acabarà tot això.

Temes:

Xina Coronavirus