festa prolongada

La Xina torna a treballar després de les vacances de l'Any Nou mentre continua la lluita contra el coronavirus

Les autoritats xineses han encoratjat les empreses que reprenguin l'activitat sempre que prenguin «mesures de precaució»

china-again / periodico

4
Es llegeix en minuts
Jesús Centeno (Efe)

Centenars de milers de treballadors xinesos han tornat aquest dilluns en comptagotes a oficines fàbriques després de les vacances prorrogades  de l’Any Nou Lunar, mentre el país continua lluitant contra el nou coronavirus, que ja ha deixat 908 morts la Xina, entre la insuficiència de subministraments per pal·liar el brot. De 97 noves defuncions registrades avui, 91 es van certificar a la província de Hubei, de la qual Wuhan és capital, i epicentre del brot, i que està en quarantena des del passat 23 de gener.

Malgrat tot, les autoritats xineses han intentat projectar una imatge de normalitat institucional i encoratjar les empreses que reprenguin la seva activitat sempre que prenguin «mesures de precaució», tot i que en grans ciutats com Pequín la majoria dels comerços i bancs continuen tancats i el transport públic està pràcticament buit. [Seguiu l’última hora del coronavirus, en directe].

El final de les vacances per l’Any Nou Lunar, que a moltes províncies s’havien prolongat fins avui, no ha impedit que moltes empreses hagin adoptat un enfocament flexible i que continuïn demanant als seus empleats que treballin des dels seus domicilis per evitar contagis. La consigna oficial és tornar a la feina «de manera ordenada», i de verificar-ho se’n encarregar en persona el mateix president xinès, Xi Jinping, que avui ha fet una inspecció sorpresa a Pequín, la seva primera aparició pública des que va esclatar el brot.

Però el cert és que la capital xinesa, Xangai, Canton i Shenzhen van registrar el cap de setmana passat notables caigudes en les arribades per tren en comparació amb anys anteriors, segons informen els mitjans oficials, cosa que suggereix que una gran part de la població migrant encara no ha tornat als seus llocs de treball: la represa de l’activitat econòmica serà molt gradual.

De fet, dels deu milions de persones que van marxar de Pequín per a les vacances, vuit milions encara no havien tornat la setmana passada, recull el rotatiu oficialista ‘Global Times’. «Per tornar a la feina hem de disposar de més màscares, desinfectants i termòmetres. No podríem passar una inspecció del Govern en aquesta circumstàncies», va comentar a aquest diari l’amo d’una fàbrica automotriu a la província oriental de Jiangsu.

Més pacients donats d’alta

Segons els últims informes de la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina, s’han registrat 6.484 casos greus entre els més de 40.00 encomanats diagnosticats fins ara, i 3.281 persones han sigut donades d’alta després de superar la malaltia. En aquest sentit, el portaveu de la institució, Mi Feng, ha assegurat avui que la taxa de recuperació de la pneumònia és del 8,2 %, en comparació amb 1,3% del 27 de gener. La Comissió assegura haver fet un seguiment mèdic a 399.487 pacients en contacte pròxim amb els infectats, dels quals 187.518 encara segueixen en observació.

D’altra banda, el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès, Geng Shuang, ha informat avui que 27 ciutadans estrangers han sigut diagnosticats amb el nou coronavirus, dels quals tres s’han recuperat, 22 estan en tractament i dos van morir. Els morts són un nord-americà i un japonès, que van morir els dies 6 i 8 de febrer, respectivament, a la província de Hubei, va afegir el funcionari.

Necessitat de subministraments

D’altra banda, el subministrament d’elements bàsics en la lluita contra la malaltia com màscares o vestits de protecció continua sent deficitari, especialment a la província de Hubei, va admetre aquest diumenge la Comissió Nacional de Reforma i Desenvolupament, que depèn del Consell d’Estat. L’Executiu xinès està pressionant els fabricants perquè augmentin la producció, i els va prometre no només ajuts financers, sinó també en termes de llicències, matèries primeres o instal·lacions.

Entre els objectes la necessitat dels quals és més urgent: vestits i ulleres protectores, màscares –la capacitat de producció de les quals ha augmentat a la Xina un 73%, segons les últimes dades de l’agència estatal Xinhua–, equips d’anàlisi i detecció, termòmetres i medicaments per combatre la malaltia.

Notícies relacionades

Així mateix, el primer ministre, Li Keqiang, va demanar aquest cap de setmana a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que faciliti l’arribada de subministraments des d’Europa, mentre que el portaveu Geng ha celebrat avui que la Xina ha rebut dos milions de màscares donades pel Govern rus. Geng també va confirmar que un equip de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) arribarà avui a Pequín per debatre sobre una «missió conjunta» entre experts xinesos i d’aquesta institució que ajudi a aturar la crisi.

Fins ara, totes les defuncions menys dos –els citats de les Filipines i Hong Kong– s’han produït a la Xina continental i, tot i que una vintena de països compten amb casos diagnosticats de pneumònia de Wuhan, la Xina acapara entorn del 99% dels infectats. Els símptomes del nou coronavirus, denominat 2019-nCoV, són en molts casos semblants als d’un refredat, però poden venir acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dificultat per respirar. 

Temes:

Xina Coronavirus