Badalona fitxa Ramón Sanahuja per reflotar Sant Roc i la seva perifèria

L'home insígnia de la 'Ciutat Refugi' és nomenat com a nou gestor de Badalona Sud

L'ens d'un dels barris més vulnerables feia mesos que no tenia fons ni personal

zentauroepp30901881 barcelona 02 09 2015    ramon sanahuja i velez director de a200128090643

zentauroepp30901881 barcelona 02 09 2015 ramon sanahuja i velez director de a200128090643

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ramon Sanahuja, el responsable de les polítiques d’immigració dels últims 15 anys de l’Ajuntament de Barcelona, és ara l’esperança del Consorci de Badalona Sud. El passat 30 de gener el plenari de l’ens públic va aprovar que Sanahuja fos el nou gerent. 

Fa poc més d’un mes, l’Ajuntament de Barcelona decidia destituir l’artífex de la Ciutat Refugi, dels plans d’acollida o els ajuts a la integració municipal. El motiu, no era funcionari, i segons el recent reglament intern municipal, la seva plaça com a director havia de ser oferta a funcionaris abans que a ell, que feia 15 anys al lloc que afrontava reptes com la de l’arribada de 5.000 immigrants subsaharians. Desenes d’entitats vingudes de tot el món van demanar que el seu càrrec es mantingués, en un dur comunicat, però de poc van servir aquests sanglots.

No obstant, el Consorci de Badalona Sud va recollir el guant, i li va oferir feina. Es tracta d’un ens amb més de 10 anys de vida que va néixer per apaivagar les desigualtats que atribueixen un dels barris més deprimits de Catalunya: Sant Roc i la seva perifèria, és a dir, Artigues, Congrés, el Remei i la Mora. Aquest diari va explicar com, amb el pas dels anys, el consorci s’havia convertit en un autèntic desert: la inversió pública va caure a mínims, i amb prou feines quedaven treballadors en nòmina. Un d’ells, el més crucial, el gerent, que feia un any que no tenia ningú al comandament.

Notícies relacionades

Les dues administracions que el componen, tant Generalitat com Ajuntament de Badalona, han començat a redreçar la situació fitxant Sanahuja. El ple del consorci va aprovar la seva plaça de gestor el passat 30 de gener. «La seva incorporació suposarà un impuls en els pròxims mesos per als objectius i projectes de Badalona Sud, és un gran professional, amb llarga trajectòria en gestió pública, immigració, innovació social i cooperació», va defensar llavors la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó. 

De reptes no n’hi falten. L’absentisme escolar en aquests barris arriba al 60% en la secundària, els desnonaments estan a l’ordre del dia, i una de cada cinc vivendes és un ‘pis pastera’.