IGUALTAT A L'ESPAI

L'astronauta de la NASA Christina Koch torna a la Terra després d'una missió de rècord

La nord-americana és la dona que ha passat més dies a l'espai, 328

Ja va ser la primera a realitzar un passeig espacial 100% femení

Dzhezkazgan (Kazakhstan), 06/02/2020.- A handout photo made available by NASA shows NASA astronaut Christina Koch (C) giving a thumbs-up as she emerges from the Soyuz spacecraft that carried her home from a record-setting 328-day mission aboard the International Space Station (ISS), neaer Dzhezkazgan, Kazakhstan, 06 February 2020. She and her Expedition 61 crewmates, Soyuz Commander Alexander Skvortsov of Roscosmos and Luca Parmitano of ESA (European Space Agency), landed at 4:12 a.m. EST in Kazakhstan, southeast of the remote town of Dzhezkazgan. (Kazajstán) EFE/EPA/NASA TELEVISION HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Dzhezkazgan (Kazakhstan), 06/02/2020.- A handout photo made available by NASA shows NASA astronaut Christina Koch (C) giving a thumbs-up as she emerges from the Soyuz spacecraft that carried her home from a record-setting 328-day mission aboard the International Space Station (ISS), neaer Dzhezkazgan, Kazakhstan, 06 February 2020. She and her Expedition 61 crewmates, Soyuz Commander Alexander Skvortsov of Roscosmos and Luca Parmitano of ESA (European Space Agency), landed at 4:12 a.m. EST in Kazakhstan, southeast of the remote town of Dzhezkazgan. (Kazajstán) EFE/EPA/NASA TELEVISION HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES / NASA TELEVISION HANDOUT (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Agències

L'astronauta de la NASA Christina Koch ha tornat a la Terra després de batre el rècord de permanència d'una dona a l'espai: 328 dies (gairebé 11 mesos) ha estat la nord-americana en una missió de l'Estació Espacial Internacional. La nau en la qual viatjava, la russa Soyuz MS-13, ha aterrat aquest dijous sense contratemps a l'estepa del Kazakhstan, segons les imatges difoses en directe per l'agència espacial de Rússia, Roscosmos.

#CongratsChristina on setting the record for the longest single spaceflight by a woman! 328 days in space 5,248 orbits of the Earth‍ 6 spacewalksTune in to see coverage of Christina, Alexander Skvortsov & @astro_luca as they return home: https://t.co/IazhyehXM0 pic.twitter.com/8gQD3XnNG6— NASA (@NASA) February 6, 2020

A més de Koch, a bord de la càpsula de descens també hi havia el cosmonauta rus Alexandr Skvortsov i l'astronauta italià de l'Agència Espacial Europea (ESA) Luca Parmitano.

Christina Koch ja va fer història l'octubre passat quan  amb Jessica Meir es van convertir en les primeres dones en fer un passeig espacial 100% femení. Va ser per realitzar unes reparacions en una unitat de càrrega i descàrrega de bateries de l'EEI. Va ser la la quarta vegada per a Koch, la catorzena dona que ha participat en passejos espacials; la primera per a Meir. I a més de 400 quilòmetres de la Terra, flotant sense un home al costat, les dues van entrar als annals de la història de la investigació espacial.

Ara, Koch ha guanyat un altre punt convertint-se en la dona que ha passat més temps a l'espai. Fins ara el rècord el tenia la també nord-americana Peggy Whitson, amb 288 dies.

L'efecte de l'espai en la salut femenina

La NASA ha subratllat que el treball de Koch en aquesta missió aportarà als investigadors informació crucial sobre com la gravetat i les radiacions de l'espai afecten el cos femení en missions de llarga durada.

Notícies relacionades

Fins ara els estudis es basaven principalment en l' experiència de Scott Kelly, que va passar 340 dies seguits a l'espai. La NASA va comparar l'estat de salut de Kelly amb el del seu bessó. Es va demostrar que els viatges espacials de llarga durada tenen efectes en la salut masculina com l'eixamplament de l'artèria cartotídia o de la retina, canvis en l'expressió genètica i una reducció de les capacitats cognitives.