INFORME ANUAL

Els rectors carreguen contra un sistema de beques «excloents i insuficients»

L'actual sistema d'ajuts està «portant al col·lapse l'ascensor social que sempre ha sigut la universitat»

undefined38869850 barcelona 13 06 2017  sociedad   examenes de las pau selecti180724170039

undefined38869850 barcelona 13 06 2017 sociedad examenes de las pau selecti180724170039

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

El sistema de beques per a estudiants universitaris a Espanya és «insuficient i excloent». El requisit acadèmic (la nota de tall) deixa fora dels ajuts més de 45.000 alumnes que sí que compleixen les condicions econòmiques (renda familiar) per accedir als ajuts i que, no obstant, es veuen abocats a dos camins: demanar un esforç econòmic a les seves famílies per seguir estudiant la carrera o abandonar la universitat. Així es desprèn de l’informe que cada any realitza la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), presentat avui a Madrid.

L’informe deixa clar que l’import de les beques deixa molt a desitjar. En el curs 2017/18 els becats van rebre unes quantitats que oscil·len entre els 2.550 i els 4.124 euros, depenent de diversos factors, com el grau i la residència. «Amb aquests imports, no hi ha el menor dubte que l’esforç públic per garantir la igualtat d’oportunitats és insuficient», conclou l’estudi, en què es posa èmfasi en el fet que la condició de becari té incidència positiva tant en el nombre de crèdits en els quals l’estudiant es matricula com en els resultats acadèmics. La taxa d’abandonament net el primer any és pràcticament de la meitat de la que tenen els alumnes no becats.

Notícies relacionades

«Per desgràcia, el sistema és massa exigent i excloent. Està portant al col·lapse l’ascensor social que sempre ha sigut el sistema universitari», ha criticat el president de CRUE i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos, després de recordar que l’import de les beques ha patit un descens de 600 euros des del curs 2012-13.

L’informe de la CRUE conclou que ni hi ha massa universitats a Espanya ni massa universitaris. El 23,6% de joves entre 19 i 28 anys cursen estudis superiors, un percentatge idèntic a la mitjana europea. No obstant, la demanda de matriculacions en carreres de l’àmbit de ciències, matemàtiques, informàtica, telecomunicacions i enginyeria se situa cinc punts percentuals per sota de la mitjana de la Unió Europea, una distància que se supera molt quan es compara la xifra amb el Regne Unit (7 punts) i Alemanya (14 punts).  Aquest tipus de carreres registren elevades taxes brutes d’abandonament global, que van des del 37% a gairebé el 50%