DES DE LES 06.00

Operació Smile: cop a una xarxa de blanqueig de diners de la cocaïna

Els Mossos, en col·laboració amb l'Europol, fan registres a Barcelona, Valls, la Seu d'Urgell i Maó

Onze arrestats entre els quals es troba la cúpula d'un entramat dirigit per líders espanyols

redada / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

A les sis de la matinada els Mossos d’Esquadra han activat una operació contra una xarxa de tràfic de cocaïna establerta a Catalunya. Tot i que, segons fonts policials consultades per aquest diari, el cop d’aquest dimarts no ha anat tan dirigit a retallar el braç que importava la droga d’Amèrica del Sud com a desmuntar l’aparell que s’encarregava de blanquejar els diners obtinguts pels traficants. Hi ha onze detinguts, entre els quals es troben els líders de l’entramat, homes de nacionalitat espanyola.

La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la policia catalana, a càrrec d’unes indagacions batejades amb el nom de Smile (‘somriure’ en anglès), han comptat amb la col·laboració d’agents de l’Europol, l’oficina a través de la que es coordinen els diferents cossos de seguretat dels estats membres. La investigació va arrencar com un cas de narcotràfic de cocaïna, tot i que durant els mesos posteriors la DIC va anar descobrint l’estructura de blanqueig de capitals que hi havia darrere de l’engranatge d’importació de la droga. 

Els Mossos han entrat a tretze domicilis particulars i despatxos de la cúpula criminal sota sospita dispersats pel territori català i un a les illes Balears. A Barcelona han sigut escorcollats tres immobles. La resta han sigut vivendes dels municipis de la Seu d’Urgell, la Palma de Cervelló, Castelldefels, Valls, Salou i la Pobla de Montornès. El de l’arxipèlag ha tingut lloc en una casa de Maó, a Menorca. Per als investigadors, un dels punts de més interès policial era el de la casa de la Palma de Cervelló, població de la comarca del Baix Llobregat, residència d’un dels principals encausats en aquesta trama. . 

Una de les portes que han destrossat els policies catalans aquesta matinada ha sigut la d’un domicili ubicat al carrer de València, número 300. Formalment és el despatx de l’empresa Integral Line Invest SL, l’activitat comercial declarada del qual és assessorar i fer estudis de mercat. No obstant, era la vivenda d’un dels sospitosos, que residia allà al costat de la seva família.

Integral Line Invest SL va estar situada fins al 2017 al carrer de Diputació, però aquell any es va mudar al carrer de València. Un canvi que no consta en el registre, on tampoc fa l’efecte de ser una empresa excessivament activa: la seva mitjana de facturació és tres vegades inferior a la mitjana del sector.

Notícies relacionades

A les 8.40 hores, els agents s’han emportat detingut el veí d’aquest immoble, un home de grans dimensions que ha sortit al carrer protegint-se el rostre amb una caputxa. Els agents també s’han emportat una capsa de cartró plena de documentació. Segons fonts consultades per aquest diari, l’arrestat va rebre durant els últims mesos diverses citacions judicials. Tot i que no havia causat incidents de convivència a la finca, a algun dels veïns no l’ha sorprès que el dispositiu policial fos dirigit contra aquest inquilí. 

dispositiu-en-marxa-de-la-dic-contra-el-trfic-de-drogues-i-el-blanqueig-de-capitals-a-di / periodico

La investigació va arrencar al jutjat d’instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat, que ha decretat que es mantinguin totes les actuacions d’aquest dimarts sota secret. No es descarten noves detencions de sospitosos que no han pogut ser localitzats durant el dispositiu desplegat aquest dimarts.